Krutosti a intriky hříšného papeže

lucrezia
Rodrigo Borgia vešel do historie jako papež, jehož chování se rozhodně nedalo považovat za ctnostné. Jaké byly osudy rodiny, která se nebála ke svému prospěchu užívat svatokupectví či vražd?


Kniha Lesk rodu Borgiů – Purpur a meč, kterou vydalo nakladatelství Brána v roce 2012, je dílem Henriho Pigaillema, významného francouzského prozaika, autora historických biografií, esejisty a romanopisce. Než se Henri Pigaillem začal profesionálně věnovat psaní, pracoval v galerii Louvre. Právě obrazy z této galerie se nechal inspirovat při psaní básnické sbírky Fantaisisnes. Za své knihy získal několik literárních ocenění včetně ceny Francouzské akademie za celoživotní dílo.

Borgiové pocházeli z málo významné španělské šlechtické rodiny, jejíž mocenský vzestup započal až s Alfonsem Borgiou, jenž se stal papežem jakožto Kalixtus III. Synovec tohoto papeže, Rodrigo Borgia, se díky svému příbuznému stal nejprve kardinálem a posléze i papežovým místokancléřem. Roku 1492 byl Rodrigo Borgia díky četným úplatkům sám zvolen papežem jako Alexandr VI. Prestižního postavení využíval k tomu, aby rozdával členům svého rodu tituly a různé výhody.

Kniha Lesk rodu Borgiů – Purpur a meč se odehrává v roce 1503, kdy papež Alexandr VI. zemřel. Jejími hlavními hrdiny jsou Johannes Burckard, vrchní ceremoniář papežské kurie, a Francesco, Burckardův mladý sekretář, student a budoucí historik. Jelikož byl Burckard účastníkem nejtajnějších jednání a oporou a rádcem papeže, mohl do těch nejmenších podrobností zaznamenat ve svém Deníku všechny události, které se během vlády papeže Alexandra VI. udály. Právě po těchto informacích prahne student univerzity v Padově, Francesco, jenž se snaží zjistit pravdu o dobových událostech.

Francesco se pravidelně vydává za stárnoucím a nemocným Burckardem, aby vyslechl jeho vyprávění, často se rozcházející s všeobecným povědomím. Dostává se tak k informacím, které by rozhodně neměly spatřit světlo světa a jež jsou mnohdy až děsivé. Dovídá se o papežových intrikách, o korupci, svatokupectví, politicky motivovaných vraždách, krvavých mstách, smilstvu nebo o tom, jak se papež snažil zvýšit svou prestiž výhodnými sňatky svých dětí, nehledě přitom na jejich osobní štěstí.

Právě osudy papežových dětí, zejména Juana, Lucrezie a Cesara, jsou častým tématem rozhovorů Burckarda s Francescem. Prostřednictvím jejich diskuzí se dovídáme o hýřivém Juanovi, jehož prakticky jediným zájmem byly světské radosti, o krutém Cesarovi, jenž se nebál cestou za svým cílem nechávat za sebou mrtvoly, a o krásné Lucrezii, často nedobrovolně sloužící jako prostředek politiky svého otce.

Kniha je nejen zajímavým líčením osudů členů papežovy rodiny, ale i věrohodným odrazem politické situace v Itálii na přelomu patnáctého a šestnáctého století. Autor se snaží oddělovat pravdu od pomluv, provázejících rod Borgiů takřka na každém kroku. Ačkoli je příběh velmi čtivý a poutavý, občas mi dělaly problémy neustálé a nečekané skoky mezi Burckardovým vyprávěním a líčením událostí z pohledu třetí osoby, které mne velmi mátly. Mnohem lépe by se mi kniha četla, kdyby byla psána jen z pohledu papežova nejbližšího důvěrníka.

Titul Lesk rodu Borgiů – Purpur a meč mohu doporučit všem, kteří se rádi ponoří do tajů historie a nechají se okouzlit leskem dob dávno minulých.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLesk rodu Borgiů
Purpur a meč

Pigaillem, Henri

Brána, 2012

Napsat komentář