Příhody pohotovostního veterináře

Volejte veterinare
Když je vám hodně zle a potřebujete akutní lékařskou pomoc, pravděpodobně vyhledáte pohotovost. Této možnosti můžete využít přes víkend nebo v noci. Má-li zdravotní komplikace vaše zvíře, obrátíte se na veterinární pohotovost. O jedné takové instituci pojednává následující publikace, kterou vám představím ve své recenzi.

Hlavní hrdina Marc Abraham je zároveň autorem knihy pojmenované Volejte veterináře. Podtitul Příhody z veterinární kliniky mi připomenul několik knížek na toto téma, v nichž je v každé kapitole nějaká zajímavá historka o domácím mazlíčkovi, který se svým páníčkem navštíví veterinu. Tato publikace mě však mile překvapila – jednotlivé kapitoly na sebe navazují, přičemž se taktně dotýkají i života hlavního hrdiny. Dozvíte se informace o jeho rodičích, i o samotné Marcově osobnosti (zájmy, povaha, přátelé). Tato „omáčka“ nijak nenarušuje příhody z veterinární praxe, které jsou jádrem publikace.

Marc Abraham vyráží do práce v době, kdy končí otevírací doba ve většině obchodů a lidé se vracejí do svých příbytků, aby povečeřeli a připravili se k spánku. Sám sebe nazývá prapodivným biologickým druhem, jelikož taková práce si žádá určitý druh lidí. Moc jich není, a on je právě jedním z nich. Na veterinární klinice v anglickém Brightonu řeší naléhavé případy zvířat. Na necelých tři sta stranách si můžete přečíst, jak rozbíhá svou noční praxi, vybírá k sobě nezbytnou pomocnici (zdravotní sestru) a zažívá nevšední příhody v době, kdy většina lidí spí. Všechny příhody jsou pravdivé. Většina se stala přímo autorovi knížky, pár si vypůjčil od svých kolegů. Některé doslova hřejí u srdce, zejména ty se šťastným koncem. Jelikož příběhy nejsou vymyšlené a život je někdy neskutečně krutý, dočtete se i takové, které zabolí. Možná uroníte i nějakou tu slzičku. Není zde jediný případ, o kterém bych si pomyslela, že je nezajímavý nebo neskutečný.

Nejčastějšími pacienty jsou psi a kočky, hlavní hrdina léčí ale také papoušky, hlodavce, králíky a dokonce i lišku! Většinou je jejich páníčci přivážejí na kliniku, za některými se zvířecí lékař vypraví domů. Nejvíc mě zaujal akutní císařský řez u tarbičí samičky, což velmi silně zasáhlo i samotného veterináře. Některé úkony zkrátka nepatří mezi rutinu.

Veterinář je také jen člověk. Občas se dopouští chyb, a svou nedokonalost si uvědomuje. Díky nadhledu, s nímž příběhy píše, jsou vhodné pro velký okruh čtenářů. Doporučila bych ji nejen majitelům rozličných domácích miláčků, ale všem, kteří si rádi přečtou zajímavé historky ze života nevšedního veterináře. Marc Abraham je velmi činorodý člověk a koná nejednu záslužnou činnost. Přispívá do časopisů, vystupuje v britské televizi BBC a účastní se mezinárodních dobrovolnických akcí na pomoc zvířatům.

Knihu vydalo nakladatelství Knižní klub v Praze v prosinci roku 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolejte veterináře
Příhody z veterinární kliniky

Abrahams, Marc

Knižní klub, 2012

Napsat komentář