Karin Fossumová rozehrává hru plnou emocí

feather1
Lidské štěstí, které se silou osudu mění v bolestivou vzpomínku na celý život…

Královna norské kriminální literatury – takovou přezdívku si nese spisovatelka Karin Fossumová, jež svou kariéru začínala v nemocnici, domově důchodců a v odvykacím středisku pro drogově závislé. Miluje básně, v polovině sedmdesátých let jí vyšla sbírka Snad zítra. Kromě nich píše i povídky a kriminální romány. V loňském roce vydalo nakladatelství Host její knihu s názvem Indická nevěsta, jež je jejím již pátým dílem spadajícím do žánru krimi. Právě za něj získala ocenění Los Angeles Times Prize za nejlepší norský kriminální román všech dob.

Hlavním hrdinou není policista, jak bývá v detektivkách zvykem, nýbrž zcela obyčejný muž. Gunder Jomann žije sám v malé vesničce Elvestad, kde se lidé znají navzájem a nic před nimi nezůstane skryto. Rozhodne se pro netradiční plán k založení rodiny a odjíždí do Indie s cílem najít si tu manželku. To se mu i podaří a v daleké zemi se skutečně ožení s Púnou. Po svatbě se vrací zpět do Norska, aby připravil dům na příjezd nevěsty, která musela ještě zůstat, aby si vyřídila nějaké formality. V den, kdy ji nadšeně očekává, se ale jeho sestra stane obětí autonehody a Gunder je nucen jet za ní do nemocnice. Vyšle svého přítele, taxikáře, aby Púnu na letišti vyzvedl. Ten se ale vrátí sám. Púnu na letišti nenašel. Gunder je zmatený, ale nepřipouští si, že by se jí mohlo něco špatného stát.

Nedaleko jeho domu je ale záhy nalezena její znetvořená mrtvola. Gunder odmítá přijmout fakt, že by se mohlo jednat o Púnu, a s policií zpočátku nespolupracuje. Je na Konradu Sejerovi a jeho kolegovi Jakobu Skarrem, aby vypátrali vraha, jenž se skrývá mezi obyvateli poklidného městečka. To ale znamená ponořit se do hloubky jejich vztahů. Pokud nepochopí jejich myšlení, nikdy nevypátrají, kdo navždy zničil jeden lidský život…

Karin Fossumová je prezentována jako mistryně, která dokáže úžasně zachytit hloubku lidských postav. Je nutné říci, že toto tvrzení je zcela správné. I když se jedná o tragický a velmi smutný příběh, jenž v sobě nese hodně bolesti, nutí k zamyšlení právě tím, jak perfektně autorka pracuje s postavami a zároveň rozehrává vysokou hru na city čtenáře. Vše se odehrává ve  zcela jednoduchém ději, který plyne tak pomalu, skoro jako by se zastavil čas. Hluchá místa tu nenajdete, vyprávění se odvíjí v záživném tempu.

I přestože se zpočátku může zdát jednání některých postav nelogické, je jen otázkou času, kdy čtenář pochopí, že autorka nastavuje zrcadlo našich vlastních životů. Pohled, který si v koutku duše nechceme přiznat. I naše vlastní činy, pokud se nad nimi zamyslíme, často postrádají smysl a onu logiku. Náhled do hloubky lidské duše a odhalení slabostí v tomto románu skvěle koreluje s typickou drsnou severskou atmosférou.

Co je velmi zajímavě řešené, je závěr. Věřím tomu, že autorka přesně očekávala, že si čtenář řekne, že by čekal lepší rozuzlení. Jenže Karin Fossumová podle mě chce, aby se každý zamyslel nad příběhem, jenž vytvořila. Aby se myšlenky nerozplynuly s poslední dočtenou stránkou. A to se jí rozhodně podařilo. Bude na vás totiž čekat zpochybňování a vlastní dohady, jak to tedy doopravdy bylo. Byl vrah skutečně potrestán či nikoliv?

Autorka si skvěle hraje nejen s city, ale i se slovy. V textech se evidentně odráží její láska k básním.

Knihu Indická nevěsta bych zařadila spíše k psychologickým románům, i když se tu vyskytuje kriminální zápletka. Jde o prvotřídní dílo, které budete hltat jedním dechem. A ani poté se od něj hned tak neodpoutáte. Titul prezentuje vysokou úroveň severské literatury, zařadila bych jej k jedněm z nejlepších, a i proto mu dávám plných deset hvězdiček.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIndická nevěsta

Fossumová, Karin

Host, 2011

Karin Fossumová rozehrává hru plnou emocí - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. zuzana daskova napsal:

    moc hezká kniha. čtivá. dobře napsaná. napínavá. ale ten konec. to je past na čtenáře. díky němu dávám v hodnocení o 20% méne nez autorka této recenze.

Napsat komentář