Čtení se vsetínskou knihovnou sluší každému

P1040176x
Masarykova veřejná knihovna Vsetín se stejně jako i další české knihovny zapojuje do každoroční akce „Březen měsíc čtenářů“, tentokrát s podtitulem „S námi jen all inclusive“.

První březnový týden tak byl ve znamení čtení všeho druhu – „Čtení sluší každému“, hodnocení nejlepšího dětského čtenáře a mnoho dalšího. Čtení začalo již v pondělí 4. března Čtením pro radost současné české literatury.

Na padesát studentů se zaposlouchalo do úryvků z knih známých českých autorek (Kateřina Tučková, Petra Soukupová, Petra Hůlová). Četlo se například z Žítkovských bohyní nebo z knihy Paměť mojí babičce. Největšího ohlasu se dostalo úryvku z knihy Marta v roce vetřelce od Petry Soukupové.

Čtení se studenty mělo veliký úspěch a to středeční zorganizovali ve vlastní režii v knihovně studenti Masarykova gymnázia. V pásmu s názvem Jsem student, tedy čtu, četli svým spolužákům, učitelům a veřejnosti ukázky ze skvělých děl světové i české tvorby např. E. Bass: Klabzubova jedenáctka, F. Kafka: Proměna, J.R.R. Tolkien: Hobit, Moliére: Lakomec aj.

Čtení pro radost pak završilo páteční čtení v anglickém jazyce v podání rodilé mluvčí ReEnny Markové. Ta četla studentům i veřejnosti z děl Jacka Londona, Charlotty Brontëové a Marka Twaina.

Velký ohlas si získalo již tradiční čtení pro děti v nemocnici. Knihovnice a knihovníci z dětských oddělení a K klubu za nimi docházeli v úterý, ve středu i ve čtvrtek. Byli mile přijati personálem Dětského oddělení i malými pacienty. Četlo se např. z knih: Detektiv Klubko (Ursel Schefflerová), Deník malého poseroutky (Jeff Kinney), básně od Pavla Šruta Příšerky a příšeři aj.

Knihovnice z centrální půjčovny přinesly radost a jarní svěžest do vsetínské Charity v ukázkách z knih Jaroslava Haška, Oty Pavla, Jaroslava Vrchlického, Ivana Krause, Ivanky Deváté, Táni Kejvalové a Renaty Chládkové.

Poděkování patří Nemocnici Vsetín i Charitě Vsetín za skvělou spolupráci.

V týdnu čtení se nezapomínalo ani na hudbu a výborně jej doplnil Koncert pěveckého sboru Masarykova gymnázia Vsetín pod vedením PaedDr. H. Kaločové. Hudebně literární vystoupení pěveckého sboru uchvátilo všechny posluchače. Koncert byl proložený literárními vstupy např. z knih Douglas Adams – Stopařův průvodce po Galaxii, Taťánin dopis Oněginovi z Evžena Oněgina od A. S. Puškina a to nejdřív rusky, pak česky, úryvek z libreta KUDYKAM: Člověk je rodem tanečník. Akci velmi ocenili zejména návštěvníci zvukové knihovny pro nevidomé a slabozraké.

Týden čtení obohatili svou návštěvou i básníci Petr Hruška a Jakub Chrobák, kteří za hudebního doprovodu Ležérně a vleže hovořili o svých básních a o literatuře. Pořadem provázel Pavel Kotrla.

Dětské knihovny vyhodnotily nejlepšího dětského čtenáře roku 2012. Nejlepším „top“ čtenářem se stal Tomáš Halmazňa, který si do knihovny chodí půjčovat s batohem. Většinou si odnáší fantasy, komiksy, ale i všechno ostatní, co je ke čtení. Navštěvuje souběžně dvě dětské knihovny.

Děkujeme za vaši přízeň a čtěte s knihovnou i nadále, protože „Čtení sluší každému“.

Doporučení:
Share

Napsat komentář