Blahopřeji. A kdy se budu ženit já?

svateb
Každou chvíli je na svatbě, ale vypadá to, že své se nikdy nedočká. Gavin Greene je svatební reportér a nenapravitelný romantik s rozdrásanou duší, který sleduje cizí štěstí a pomalu ztrácí víru ve svůj vlastní happy end.

Kniha Svatební zvony (v originále The Wedding Beat) je první knihou novináře Devana Siphera, kterou v roce 2012 vydalo pražské nakladatelství Baronet. Do hlavní postavy, Gavina Greena, vložil Sipher spoustu autobiografických prvků. Stejně jako autor, zkoušel i Gavin studovat medicínu, ale nakonec zapustil kořeny v novinové redakci. Sipher psal pět let sloupky o svatbách pro New York Times, hrdina Gavin má stejné zaměstnání, o svatbách významných lidí píše pro noviny nesoucí název Noviny.

Gavin tráví veškerý svůj čas v práci. Buď pozoruje dění na svatbách a dělá rozhovory se svatebčany, nebo sedí u počítače a píše. Nemá čas na nic jiného, svůj život zasvětil Novinám. O životě mimo svatební sály a redakční zdi může jen snít. A to taky dělá. Jeho největším přáním je najít tu pravou, vzít si ji, koupit dům, vychovat děti a žít šťastně až do konce věků. Už několikrát si myslel, že budoucí paní Greenovou našel. A pokaždé se ukázalo, že dál od pravdy být nemohl.

On je Gavin totiž tak trochu ňouma. Má ve zvyku se podceňovat. Sice potká krásnou, chytrou a v jeho očích naprosto dokonalou Melindu, ale nechá ji proklouznout mezi prsty. Nevěří tomu, že by ho mohla mít ráda, proto ji nechá odejít. Za pár minut mu dojde, jakou chybu udělal a rozběhne se za ní, ale Melinda je dávno pryč. I přes veškerou Gavinovu snahu najít ji, mu stále uniká. Tedy aspoň do té doby, než má za úkol napsat sloupek o její svatbě.

Kromě citových záležitostí stresuje Gavina i jeho rodina, jeho rodiče jsou tak nemožní, že je pro mě naprosto nepředstavitelné, že bych měla přežít jen jeden jediný telefonát s nimi. Natož pak osobní setkání.

Gavin je poměrně tragický hrdina, ale autor mu dopřává i světlé chvilky a občas je dokonce i šťastný. Autor Sipher ale ví, že se čtenáři rádi ponoří do neštěstí někoho jiného, a proto všechny Gavinovy úspěchy vzápětí sarkasticky obrací proti němu. Má Gavin šanci na splnění svých tužeb, nebo má rovnou skočit z nejbližšího mostu?

Autorova zkušenost psát pro noviny, kde má k dispozici omezený počet znaků, je velkou výhodou. Díky ní totiž nikdy nezabíhá do zbytečných detailů a dokáže přesně vystihnout a vybarvit nejdůležitější a nejzajímavější momenty. Má velké zkušenosti s psaním a viditelně ví, jak nejlépe vyhovět čtenáři.

Dvě stě sedmdesát dva stran, dvacet devět kapitol – to jsou Svatební zvony v číslech. Více než čísla ale prozradí následující slova – budete se smát, budete plakat, chvílemi budete chtít i nadávat, ale rozhodně nebudete litovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvatební zvony

Sipher, Devan

Baronet, 2012

Napsat komentář