Ticho před bouří Susan Hillové

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tajuplná zahrada, ve které nejsou jen krásné květiny. Je tady něco zlého. Něco, co nepřestane, dokud někdo nezemře…

Po velmi úspěšné knize s názvem Žena v černém, jež se dočkala i filmového zpracování, přišla spisovatelka Susan Hillová s dalším duchařským příběhem, který čtenářům nabídne opět strašidelnou atmosféru jakoby vystřiženou ze starého Londýna devatenáctého století, kdy se nad městem stahují temná mračna a jeho ulicemi bloudí postava někoho, kdo touží po krvi. S hlavním hrdinou jejího díla, vydaného u nás nakladatelstvím Metafora, jež nazvala Malá ručka, antikvářem a obchodníkem se starožitnými knihami a rukopisy, Adamem Snowem, ale zamíříme mimo toto starodávné město. Stejně jako v Ženě v černém nás autorka zavádí do odlehlých koutů staré Anglie, kde se téměř zastavil čas. Při jedné cestě od klienta zabloudí a ocitne se na pro něj neznámém místě, které jej ale z neznámého důvodu velmi přitahuje. Najde tu opuštěný dům a zpustošenou zahradu. A pak ještě něco, co ale nemá sílu vyprávět komukoliv jinému ze strachu, aby ho neměl za blázna. Tam v zahradě totiž v ruce ucítil dotyk dětské ručky… Na tento nepříjemný zážitek se snaží zapomenout, což se mu docela daří až do chvíle, než se vydá kvůli jednomu starému rukopisu do francouzského kláštera. Během cesty mu pod auto vběhne malé dítě. Nebo to byl jen přízrak a Adam začíná bláznit jako jeho bratr Hugo, který se léčí v psychiatrické léčebně?

Susan Hillová i v této knize potvrzuje, jak úžasnou má schopnost napsat smysluplný a napínavý příběh na malém počtu stran. Titul jich má jen něco přes sto a i tak tu najdete vše, co lze od duchařského příběhu očekávát. Nechybí mrazivé napětí a skvěle vylíčená atmosféra, jež na vás dýchá na každé stránce. Specifický styl autorky zaručí zvýšenou hladinu adrenalinu, ke které ovšem není třeba kaluží krve a střílejících revolverů. Navíc na vás čeká naprosto šokující závěr…

Musím vyzdvihnout skvělé zpracování příběhu, ve kterém autorka neplýtvá slovy. Žádná věta není zbytečná, vždy v sobě skrývá nějaký smysl, jenž vás posune v pátrání po záhadě o něco dál. Nebo naopak uvrhne v ještě větší tajemno. Susan Hillová perfektně pracuje s pocity čtenáře a to je přesně to, co pořádný duchařský či hororový žánr potřebuje.

Zajímavě je pojata i obálka knihy, ze které ona tajuplná atmosféra čiší už na první pohled. Malé dítě oděné do starých šatů s nezbytnou čepicí a kšandami s pozadím starého domu, který se zrcadlí na vodní hladině. Jezero totiž v této knize hraje velmi důležitou roli a pravdou je, že právě obálka naprosto dokonale vystihuje celý příběh. Na to, abyste jej ale pochopili, si ho zcela určitě nejprve přečtěte. Stojí rozhodně za to, aby zaujal své místo ve vaší knihovničce. Osobně bych si tento příběh dokázala živě představit i ve filmovém zpracování. A domnívám se, že by byl stejně úspěšný jako Žena v černém.

Knize dávám plný počet hvězdiček, protože si je zcela určitě zaslouží.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá ručka

Hillová, Susan

Metafora, 2012

Napsat komentář