Zázrak jménem šungit

Prožila jsem
Šungit je uhlíkovitá hornina, jejíž jediné naleziště na světě se nachází v Karélii, v okolí Oněžského jezera. Připisují se mu léčivé a regenerační účinky a používá se v léčitelství, ale také k filtraci vody.

Když se šungitu chopí spisovatelka, mohou jeho pozitivní síly ještě vzrůst. Je možné se o tom přesvědčit v knize s názvem Prožila jsem něco neuvěřitelného brněnské autorky Věry Řeháčkové, kterou právě vydalo nakladatelství CooBoo v edici NoBoyzz. Věra Řeháčková (*1950) je dnes již zkušenou autorkou literatury určené především ženám, dospívajícím dívkám a dětem. Na svém kontě má na sto dvacet titulů, což svědčí o množství tvůrčí fantazie. A z této fontány nápadů vytryskl i motiv zázračného kamene.

Hlavní hrdinkou je čtrnáctiletá Lenka, zakomplexovaná a všemi odmítaná dívka. Maminka alkoholička ji opustila a otec neuměl dávat najevo svou rodičovskou lásku. Psychická ubitost se projevila i na těle Lenky – pokožku napadla nevyléčitelná lupenka a obličej pokryl houfec hnisavých boláků. Chybí jí krása, sebevědomí, ale hlavně láska někoho blízkého. Změna přijde do jejího života zcela nenadále – táta si najde přítelkyni a přivede domů „macechu“. Ta má již dospělého syna Patrika, který se svojí ženou Ninou podniká ve světě fitness a zdraví. A právě z Ruska pocházející Nina dá zamindrákované Lence naději – šungitová koupel by mohla její stav změnit. Tak se čtrnáctileté dívce obrátí celý život naruby: nejenže přijme zázračné uzdravení, ale získá nový pohled na život i blízké lidi, které může mít ráda. Z vděčnosti nabídne Nině hlídání jejího tříletého synka při výpravě do Karélie. Na dalekém severu o sobě zjistí věci, které netušila, a možná tu potká i lásku.

Zajímavé dobrodružství vypráví sama hlavní hrdinka. Jde vlastně o jakýsi její deník, v němž hovorovou češtinou popisuje své niterné pocity. Máte tak šanci pochopit její počáteční negativismus, soucítíte s jejím utrpením, sledujete proměnu i následná fascinující zjištění. Kniha je plná víry v nadpřirozené schopnosti, která souzní právě s přírodními národy, jako jsou zde zmiňovaní Karelané. To je právě přitažlivé na knize pro dospívající dívky – i ony hledají své místo v životě, svoji „víru“, lásku a budoucnost. Panenská příroda v blízkosti severního polárního kruhu a popis života zdejších obyvatel jen vhodně dokreslují atmosféru příběhu.

Pokud máte chuť svým náctiletým slečnám věnovat knihu přímo nabitou pozitivní energií, pak je románek Prožila jsem něco neuvěřitelného ta správná volba, přestože do reálného života má dosti daleko. Ale kdo ze ženského pokolení nesní rád o ideálním světě bez špatných konců?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProžila jsem něco neuvěřitelného

Řeháčková, Věra

CooBoo, 2013

Napsat komentář