Čti a sestavuj funkční modely!

Jak fungují stroje
Je někdy pro vaše dítě těžké pochopit učivo fyziky? Chtěli byste mu pomoci a názorně  jej zasvětit do tajů mechaniky? Třeba se stane z nenáviděného předmětu koníček, nebo aspoň vaše ratolest porozumí, jak pracují jednoduché stroje.

Pouhých dvacet dva stran textu má interaktivní průvodce nazvaný Jak fungují stroje. Autory jsou Nick Arnold a Allan Sanders. V přední části knihy je podložka s otvory, kterou budete potřebovat ke všem modelům. Tu jednoduše odstřihnete a je připravena k použití. Součástí je i jakási krabice, tvořící zadní část knihy. V horní části se otevírá a jsou v ní umístěny všechny součástky, které budete potřebovat. Když jsem je vysypala na stůl, potěšilo mě, že jsem mezi nimi našla i dva podrobné a hlavně srozumitelné návody. Je na nich popsáno a zakresleno, ve kterých bodech se má která součástka přesně přišroubovat na podložku. Na ní se snadno zorientujete, jelikož má souřadnice (například M17). Každý zasunutý šroub musí být zajištěn matkou. Když tak učiníte, budete mít před sebou funkční model nakloněné roviny, páky, kola na hřídeli, kladky, ozubených převodů, ozubnice s pastorkem, kliky, rohatky a vačky. Také si nostalgicky vybavujete při těchto termínech učivo fyziky?

Všechny součástky jsou očíslovány. Speciálními částmi jsou dvě patky, které po sestavení daného mechanismu umístíte do spodních výřezů podložky, aby model stál pevně na stole. Na fotografii u recenze můžete vidět postavený model nakloněné roviny (konkrétně klín). Klín lze tlačit doprava a nakloněná rovina břemeno (žluté kolečko) zvedá. Model  skutečně funguje a názorně vysvětluje princip nakloněné roviny. Je úžasné vidět „suché“ teoretické texty v praxi.

Každá dvoustrana zobrazuje jednoduchý stroj nebo zařízení s příklady toho, jak se využívají v běžném životě. Na každé straně najdete také trochu historie. Ve spodní části uvidíte barevně odlišený pruh, v němž je „časová osa“ obsahující údaj, kdy se různé vynálezy začaly používat. Například:

1907 PRAČKA Američan Alva Eisher vynalezl elektrickou pračku. K vířivému pohybu prádla ve vodě se využíval ozubený převod. (str.15)

Myslím, že kniha uvádí do praxe vynikající nápad, jak názorně malým budoucím technikům ukázat principy fungování jednoduchých strojů. Je určena pro děti již od osmi let, což bych raději posunula až na deset let, jelikož dítě ve druhé či třetí třídě ještě některé složitější mechanismy nepochopí. Celá publikace může být fantastickou pomůckou pro rodiče i učitele. Bohužel má jeden nedostatek, na který musím upozornit – podložka i jednotlivé součástky jsou papírové. Stačí, aby se přelomila a už nebude použitelná pro stavbu modelů. Uvítala bych bytelnější materiál, například plast, což by se ale odrazilo na ceně publikace.

Každopádně až na zmíněnou výtku je kniha výborná. Určitě ji využiji, až se budu se svými dětmi učit fyziku. A všem rodičům ji doporučuji také. Vyšla v nakladatelství Mladá fronta v Praze roku 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak fungují stroje
Interaktivní průvodce jednoduchými stroji a mechanismy

Arnold, Nick - Sanders, Allan

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář