Co vše lze najít na místech, která jsme dávno opustili?

Melancholicdepression
Návraty do minulosti mohou být příjemné i bolestivé, mohou vzbuzovat otázky, ale také poskytovat odpovědi. Ale i když se rozhodneme spálit za sebou mosty a potlačit emoce, existují chvíle, kdy se vše, čím jsme prošli, připomíná tak naléhavě, že nedokážeme uniknout.

Čínský spisovatel Gao Xingjian, jemuž jeho román Hora duše vynesl Nobelovu cenu za literaturu, se českému čtenáři představuje již podruhé, tentokrát knihou Bible osamělého člověka, která vyšla v nakladatelství Academia.

Jejím protagonistou je stárnoucí autor, který se po emigraci z rodné Číny a mnoha letech strávených v Evropě vydává do Hongkongu, aby se zde zúčastnil premiéry své divadelní hry. Prostředí, které silně připomíná to, v němž vyrostl, jej pohltí a na dramatika začnou dotírat vzpomínky. Z minulosti se vynořují situace a lidé, na které jako by již dávno zapomněl, a stávají se podivně živými. Spolu s hrdinou tak ve změti okamžiků a situací vidíme celý jeho dosavadní život: rodinu, která zažila vzestup i pád, ženy, které miloval a opustil, politický režim, který odsuzoval a kterým byl odsuzován, až nezůstala jiná možnost než emigrace. A zatímco se dramatik stále hlouběji propadá do vlastní minulosti, stírá se rozdíl mezi člověkem, kterým byl a kterého pohřbil, a osobností, kterou se od té doby stal, a na povrch vystupují otázky, jejichž odpovědí se možná ani sám autor nedokáže dobrat.

Podobně jako vzpomínky přicházejí svévolně a téměř náhodně, je i kniha složena z krátkých kapitol, které na sebe nenavazují a tvoří jen jakousi koláž, z níž ale vysvítá protagonistův život i jeho osobnost. A stejně jako naše paměť i román někdy upřednostňuje nepatrné detaily před zásadními fakty – ale právě zdánlivé drobnosti, které z nějakého důvodu zaujaly naši mysl, jsou někdy těmi nejdůležitějšími vzpomínkami. Tak je to i v případě Bible osamělého člověka. Právě maličkosti jsou vlákny, jež propojují minulost s přítomností a tvoří základ sítě, kterou hrdina rozplétá, aby zjistil, že je do ní stejně beznadějně zamotán.

Tak jako s časovými rovinami si autor hraje také s perspektivami, z nichž jednotlivé situace sledujeme, a hrdinovo já se v různém čase projevuje buď prostřednictvím druhé nebo třetí osoby. Ještě silněji díky tomu vysvítá různost hrdinovy minulé a současné identity.

Kniha, jež vyniká propracovanou kompozicí a myšlenkovou naléhavostí, není z těch, které by se daly číst jedním dechem. Patří naopak mezi romány, které si čtenář touží vychutnávat co nejdéle, aby zachytil všechny jeho myšlenky a plně prožil pocity, jež vyvolávají. Je to skvělé dílo, které nepotřebuje napínavý děj, aby čtenáře strhlo a zaměstnávalo jeho mysl ještě dlouho po obrácení poslední stránky.

Foto: wikipedia.org, autor: neznámý, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBible osamělého člověka

Xingjian, Gao

Academia, 2012

Napsat komentář