Moudrostí a vtipů není nikdy dost

Churchill_portrait_NYP_45063
Moudré a pravdivé výroky slavných osobností rádi citujeme vždy, když je k tomu příležitost, nebo ve chvílích, kdy si nějakou tu moudrost vybavíme. Pokud máte zájem přečíst si ty nezajímavější úvahy, pravdy i vtipy jedné z nejvýznamnějších osobností Velké Británie, máme pro vás tip.

Winston Churchill, britský politik, premiér a v neposlední řadě také literát, se nám v knize Moudrost a vtip Wintona Churchilla předvede jako velmi bystrý a inteligentní člověk, jenž neztrácel svůj humor a šarm ani těsně před smrtí. Přestože měl poněkud svérázný vztah k ženám, jimž by nejraději odepřel volební právo, měl mnoho příznivců jak mezi muži, tak mezi ženami.

Dominique Enrightová do knihy věnované Winstonu Churchillovi zařadila především jeho známá i méně známá moudra, úvahy, citáty a popisy vtipných situací, v nichž se sám britský politik, napůl Američan, napůl Brit, ocitl. Nevynechala však ani na jeho slavné projevy, pronesené například o Němcích a nacismu, o tzv. Železné oponě, nebo i o nás, Čechoslovácích a naší zemi.

Ačkoliv lze Churchilla považovat za jednoho z nejmoudřejších mužů naší historie, autorka neopomněla ani na jeho horší povahové stránky. Mezi řádky i z textu samotného můžeme vyčíst například to, že byl nejspíš velký milovník alkoholu, dobrého jídla a rád žertoval na adresu žen.

Jednou si Churchill dal pár skleniček navíc a pak večer v Dolní sněmovně vrazil do Bestie Bradockové, labouristické poslankyně za Liverpool.

„Jste opilý, Winstone,“ vyjela na něj.

Churchill se na poslankyni zahleděl a odpověděl:

„A já vám zase můžu říct, paní Braddocková, že jste ošklivá. Jenomže já se z toho do zítřka vyspím.“ (str. 122)

Další jeho špatnou povahovou vlastností bylo to, že neuznával chyby druhých, k těm svým byl však občas shovívavý.

Jednou při večeři Churchilllův syn Randolph vyjádřil svůj názor a otec mu vpadl do řeči, aby ho poopravil, Randolph cosi namítl a Churchill se na něj obořil:

„Nepřerušuj mě, když přerušuju.“ (str. 198)

Jenže množství pravdivých výroků a mouder jeho nedokonalosti zastiňují. Byl to neobyčejně sečtělý člověk, vždy měl na všechno odpověď, byl sarkastický tam, kde se to dá odpustit, a bystrý a přesný v situacích, kdy se chyby neodpouští. Proto se mnohé jeho věty staly památnými a dodnes jsou citovány největšími světovými státníky.

Světem koluje hrozná spousta lží, a co je nejhorší, polovina z nich je pravda. (str. 135)

Na sto devadesáti osmi stranách, jež přečtete během jediného dne, je mnoho pravd, které by si  měla pamatovat nejen generace současná, ale i ta příští a přespříští. Kromě toho se u knihy pobavíte, zapřemýšlíte si spolu s Churchillem během čtení jeho projevů a nakonec budete pátrat v paměti, zdali se mu někdo ze současných nejvýznamnějších světových politiků vyrovná. Ale zjistíte, že ne. Politika už není, co bývala. Teď už jde spíše jen o moc jednotlivců, nikoliv národů a společenství jako celku.

Knihu Moudrost a vtip Winstona Churchilla autorky Dominique Enrightové vydalo nakladatelství Leda v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoudrost a vtip Winstona Churchilla

Enrightová , Dominique

Leda

Napsat komentář