Světu vládne doba koktejlová

koktejly
Patříte do skupiny těch, kteří si rádi pochutnají na vynikajících koktejlech? Toužíte poznat svět zákulisí barmanských pultů?

Pak máte dvě možnosti. Buď sledovat pravidelně práci mistrů svého řemesla denně za barem, nebo se zkusit něco naučit na vlastní pěst. Druhá varianta je nepochybně vhodnější, protože u té první hrozí, že při každodenní konzumaci alkoholických nápojů si nejspíš nezapamatujete moc z toho, co budete sledovat jako divák. Vyvstává ovšem otázka, kam zajít pro nějaké poznatky. Nasnadě je pořídit si „chytrou“ knížku. Ostatně, i barmani se přeci musí podle něčeho naučit ty úžasně barevné mixy, které vám vždy s úsměvem nabízejí. Jenže taková publikace pro profesionály se nemusí zrovna hodit pro ty, kteří nerozumí více než polovině názvů z toho, co je potřeba mít po ruce, abych připravili takový míchaný nápoj, jímž potěší nejen své chuťové buňky, ale třeba i buňky jejich přátel při nějakých zvláštních příležitostech.

nakladatelství Mladá fronta vyšla ke konci minulého roku kniha Alexandra Mikšovic s příznačným názvem Bar do kapsy. Autor je zkušený barman, který za pultem strávil více než čtyřicet let. Tudíž se dá očekávat, že je i laikům schopen vysvětlit něco málo z tohoto, mnohdy tajuplného, ale hlavně zářivého světa, kde se ruku v ruce snoubí krása a lesk večírků.
Titul nedostal svůj název jen tak ledabyle. Kniha je opravdu malého formátu, vlastně by se do kapsy kabátu nebo kabelky bez problémů vešla, aby byla vždy po ruce. I přestože obsahuje více než dvě stě padesát stran, nejde o žádné objemné dílo, jež by tímto odrazovalo od jeho přečtení, což zase není taková výjimka, zvláště u příruček.

Autor v titulu předkládá receptury míchaných nápojů, které nepochybně každý uživatel této knihy očekává, že zde nalezne. Zajímavostí je velké množství čtivých informací, sahajících hluboko do historie koktejlů. Čtenáři se seznámí s jejich minulostí, s tím jak jednotlivé nápoje vznikaly a dostane se mu i poučení, týkající se názvosloví koktejlového světa. Zjistí celou řadu důležitých faktů ohledně složení i rozdílů, někdy nepatrných, v jejich přípravě. Kniha je doslova nabitá takovými informacemi. Je psána srozumitelným jazykem pro širokou veřejnost.

Velmi mě zaujaly ty části, jež se věnují historii koktejlů. Nejde prioritně jen o ně, ale čtenář má díky nim možnost utvořit si komplexní obrázek minulosti.

Jestliže tedy budete chtít připravit pro svého partnera ojedinělý večer, možná nebude od věci vyzkoušet některou z uvedených receptur. Vlastně po přečtení zjistíte, že příprava zase není tak složitá a že dokonce nepotřebujete nakupovat nespočet nástrojů a náčiní, které vidíte v praxi u profesionálů.

Knihu hodnotím velice kladně, protože na našem trhu není dostatečná nabídka publikací tohoto druhu určených pro laiky. Zaujal mě osobitý přístup a naprosto jasné vyprávění, které by se v určitých pasážích dalo charakterizovat i jako příběh. Vlastně ano, i koktejly ho mají a věřte, že jsou stejně zajímavé jako například historie nějakého středověkého hradu.

Jediné, co mi chybělo, jsou fotografie, zvláště tedy pak koktejlových nápojů, které by tu dle mě neměly chybět. Obrázek konečného výsledku své tvorby by jistě uvítal každý.

I přes tento nedostatek bych knihu ráda doporučila všem, kteří touží proniknout alespoň zčásti do zářivého světa, naplněného těmi nejchutnějšími nápoji…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBar do kapsy

Mikšovic, Alexander

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář