I čarodějnice musí chodit do školy

large (2)
Seznamte se s Mildred Virválovou, nejhorší čarodějnicí, která kdy na Akademii slečny Krákavé studovala.

První díl ze stejnojmenné série Čarodějnice školou povinné (v org. The Worst Witch) vydala britská spisovatelka Jill Murphyová už v roce 1974. Román o nezbedné čarodějce sklidil okamžitý úspěch, a tak autorka po několikaleté pauze napsala jeho pokračování s názvem Mildred opět zasahuje (ang. The Worst Witch Strikes Again). Když se i tato kniha stala bestsellerem, Murphyová se rozhodla vydat na dráhu profesionální spisovatelky a v roce 2007 publikovala závěrečný, šestý díl Ukradené kouzlo. U nás je tato série známá především díky britskému televiznímu seriálu, jenž nám Akademii slečny Krákavé a její studentky poprvé představil. Knihu Čarodějnice školou povinné nyní v reedici vydává nakladatelství XYZ.

Na Akademii slečny Krákavé uplynula polovina semestru a žákyně prvního ročníku čeká kočičí prezentace, tedy den, kdy každá malá čarodějka dostane své koťátko. Největší obavy z této slavnosti má Mildred Virválová, vysoká, hubená dívka s dlouhými copy, která má talent na průšvihy a pověst nejhorší studentky na škole. Naštěstí při ní stojí její kamarádka Maud Měsíčková, jež se ji snaží před nadcházející akcí uklidnit.

V den kočičí prezentace se celá škola nahrne do Velkého sálu, aby této významné události přihlížela. Když se po zaznění školní hymny a po úvodním slovu ředitelky akademie slečny Krákavé začnou rozdávat koťátka, Mildred se dostane na řadu jako poslední, a místo tradičního černého kotěte jí jako jediné přidělí kocourka mourovatého. A to je teprve začátek všech lapálií, které na mladou čarodějku čekají…

Kniha Čarodějnice školou povinné je velmi pěkně napsaná, díky čemuž ji přečtete jedním dechem. Murphyová na příběhu Mildred Virválové a jejích spolužaček ukazuje, že i potížistka, jako je Mildred, může být škole hodně nápomocná, a naopak premiantka ročníku Ethel Svatoušková se může ukázat jako škodolibé a zákeřné děvče.

Přestože postavy odpovídají klasickému schématu, kde hlavní hrdinka je tak trochu otloukánek, na kterého každý všechno svede, a její největší protivnice je všemi oblíbená a chválená, mají své osobní kouzlo, jímž si získají nejedno dětské srdce.

Stejnými protiklady, jako je Mildred a Ethel, jsou i třídní učitelka slečna Metlová, kterou studentky mezi sebou přezdívají „Metla“ a pro její přísnost ji příliš nechovají v lásce, a ředitelka akademie, slečna Krákavá, jež má dobré srdce a snaží se s každým vyjít po dobrém.

Román je doplněn líbivými ilustracemi, které namalovala sama autorka. Obrázky dokonale korespondují s popisem hrdinek v textu a pomáhají tak malému čtenáři, aby si vyprávěné dobrodružství dokázal snadněji představit.

Čarodějnice školou povinné jsou ideální knížkou pro děti, jež se zatím s prostředím kouzelné školy zatím nesetkaly a jsou na mnohem dramatičtější a nebezpečnější zážitky Harryho Pottera ještě malé.

Ukázka z knihy

„No tak, dělej!“ provokovala Ethel. „Dělej, když jsi tak chytrá. Proměň mě v žábu! Čekám.“

Mildred napadlo tohle kouzlo úplně náhodou (četla o něm v knihovně). Jenže teď už se dívky shlukly kolem nich a čekaly, co se stane, zatímco Ethel se pořád posmívala. Bylo to nesnesitelné.

Mildred přidušeně zamumlala kouzlo – a Ethel zmizela. Místo ní tu stálo růžovounké  prase. (str. 29)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarodějnice školou povinné 1

Murphyová, Jill

XYZ, 2012

I čarodějnice musí chodit do školy - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. JanaSop napsal:

    Moc děkuji za odpověď i odkazy. Snad se bude dceři knížka líbit.

  2. JanaSop napsal:

    Dobrý den, recenze mne zaujala a ráda bych knížku koupila své osmileté dceři. Zatím jsem však žádnou knihu z této série nečetla. Chtěla bych se proto autorky recenze zeptat, zda je i pro takto malou slečnu kniha vhodná a zda na sebe jednotlivé díly série navazují. Děkuji.

    • Eva Korytářová Eva Korytářová napsal:

      Dobrý den,
      knížka je určitě vhodná i pro malou holčičku,jelikož neobsahuje žádné vulgarismy, násilí apod. Jestli se vaší dceři líbí příběhy o čarodějkách a čarodějných školách, tak by ji mohla tato kniha zaujmout.
      Z této série jsem četla zatím pouze první dvě knihy (recenzi na pokračování „Mildred opět zasahuje“ najdete zde: http://www.klubknihomolu.cz/33173/dalsi-prusvihy-jedne-male-carodejky/), každá z nich má jasný konec, takže v případě, že vaši malou knížka nezaujme, tak nemusíte kupovat další díly.
      Příběh na sebe volně navazuje, hlavní hrdinka Mildred nadále studuje na Akademii slečny Krákavé ( v druhém díle je ve druhém semestru)a prožívá nové dobrodružství.

      Na základě série byl vytvořen také stejnojmenný seriál, takže pokud ještě stále váháte, tak doporučuji podívat se na jeden, dva díly. Zde se například můžete podívat na první část 1. dílu, který u nás dříve vysílala ČT: http://www.youtube.com/watch?v=r1_qx7GbZUo.

Napsat komentář