Životní cesta indického chlapce Pí

pi a jeho zivot
Kanadský spisovatel Yann Martel stvořil uchvacující komorní příběh, jenž pobláznil svět, získal prestižní cenu Man Booker Prize a v roce 2012 byl zfilmován. O čem vypráví Pí a jeho život? O jednom chlapci, jednom bengálském tygrovi a jejich soužití uprostřed nekonečnosti moře.

Život Pí, celým jménem Piscina Molitora Patéla, byl vždy svým způsobem neskutečně bizardní. Rodiče, majitelé puduččérské zoo, jej pojmenovali po ve své době nejkrásnějším plaveckém bazénu v Paříži, ve škole jeho jméno komolili učitelé i spolužáci do patvarů typu „Pičíne“, a Pí natolik hledal víru, že podlehl hned třem vyznáním najednou. Stal se hinduistou, muslimem i křesťanem. Zlom přišel ve chvíli, kdy se rodiče rozhodli přestěhovat do Kanady a jejich nákladní loď Tsimtsum se v roce 1977 potopila i s převáženými zvířaty. Na záchranném člunu zůstal Pí spolu s bengálským tygrem, hyenou, orangutanem a zebrou. Tehdy začal jeho životní příběh, neskutečných 227 dní na moři.

Yann Martel pojal vyprávění Piscinových osudů retrospektivně, kdy Pí, jako už starší muž, vykládá svůj život fiktivnímu spisovateli. Je tedy od začátku jasné, že Pí přežije. Otázkou knihy tedy nezůstává, co se hrdinovi stalo, nýbrž jak. Autor stvořil příběh o lidské síle a vytrvalosti, o odhodlání a utrpení, o vůli žít. První část knihy seznamuje čtenáře s Piscinovým životem v Puduččérii a připravuje si tak podmínky pro jeho velkou plavbu. Protože Pí vyrůstal mezi zvířaty, dokonale je zná, a to mu umožní přežít. Vše má svůj smysl a každý poznatek může později využít. Důležitou součástí knihy je víra. Zpočátku je využívána spíše komicky a vede k humorným konverzačním etudám. Například když se potkají na ulici všichni Piscinovi duchovní vůdci, nebo když Pí všechny náboženství roztomile míchá dohromady v jedné jediné větě. Po lodní katastrofě však víra zůstává jako jedna z mála věcí, která Pí Patélovi zbude. Postupně mizí veškeré osazenstvo lodi a zůstává jen on a tygr, se kterým se musí naučit žít. Tygr se může stát jeho záhubou, současně je to však jediný přítel a zachránce, kterého má. Stává se alegorickým zobrazením Piscina, protože mírumilovný vegetarián se musí změnit v šelmu, aby mohl žít.

Jeho přeměna nabízí dojemné i drásající zážitky. Přestože se vše prakticky odehrává na jedné lodi a jednom voru, kniha si trvale drží napětí. Co víc, dokáže neustále překvapovat. Když hrozí možnost, že by opakující se situace mohly nudit, přichází nové a nečekané zážitky. Jsou bizardní a stejně jako celý Piscinův příběh v sobě nesou otázku, zda je vůbec něco takového možné.

Kniha nabízí dva pohledy. První tvoří vzpomínky Pí Patéla, druhý nabízí spisovatel, který krátce komentuje současný život. Prostřednictvím něj čtenář poznává novou rodinu Patélů a především zaznamenává další předměty, které se staly pro Piscínovu pouť nezapomenutelné. Yann Martel navíc dává velký prostor čtenářově fantazii. Různorodost zvířat, svět zoo a moře – v tom všem hrají barvy a vynikají detaily. Západy slunce jsou romantické, stříbřitá noc je magická a zabíjení živočichů zoufalé.

Život Piscína Molitora „Pí“ Patéla je knihou o víře, ovšem víra zde není žádné prvoplánové vzývání boha, ať už je pojmenován jakkoliv. Život Pí předkládá dva příběhy: romantický a brutální. Oba jsou zarážející, neskutečné a u obou jsou ve vyprávění mezery. Která verze je ta pravá, to si musí rozhodnout čtenář sám. Tak či tak, Pí se zařadí k těm knihám, za kterými zůstávají vzpomínky.

Kniha Yanna Martela Pí a jeho život vyšla v originále v roce 2001, u nás ji vydalo nakladatelství Argo v roce 2004.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePí a jeho život

Yann Martel

Argo

Napsat komentář