Ulevte si od bolesti vlastními silami

masaze_grada
Bolest je nepříjemný prožitek, který dokáže potrápit. Lze svépomocí dosáhnout úlevy?

Autor knihy Masáže na vaši bolest Kamil Ramík vás přesvědčí, že to nepochybně lze a to i bez léků. Tento rehabilitační lékař vydal v nakladatelství Grada již několik titulů. Všechny vycházejí z jeho zkušeností z praxe.

I když se jedná o útlou publikaci, obsahuje důležitý přehled možností, jak si ulevit od bolesti nejrůznějšího charakteru v klidu domova, ještě před návštěvou lékaře, pokud se ho vůbec rozhodneme navštívit.

Příručka je rozdělená do deseti základních kapitol, z nichž každá je orientována na jednotlivé části lidského těla. První kapitola je věnována obecným informacím, týkajících se tzv. spoušťových bodů, kterou doporučuji určitě nevynechat. Poučíte se v ní o přítomnosti svalových hrudek, které se projevují bolestí. Zajímavostí jistě je, že tento nepříjemný prožitek je lokalizován jinde, než se nachází samotné místo „trápení“.

Jak autor uvádí, ani v lékařských oborech se princip a způsoby ošetření spoušťových bodů nevyužívá, či jen velice málo a zcela jistě s ním musím souhlasit. Obecně všichni víme, jak obrovská je spotřeba nejrůznějších analgetik a dalších léků či dokonce operací, jímž by se dalo předejít tím, že budeme svému tělu naslouchat a snažit se mu pomoci přírodní cestou. A nemusíme k tomu dokonce ani vyhledávat léčitele, někdy pochybného charakteru.

Kniha vás seznámí s jednoduchými technikami ošetření spoušťových bodů, které zvládne naprosto každý i doma. Aby byl popis činností zcela jasný, najdeme tu nejen textovou část, ale velmi důležitou fotografickou část, která nám názorně ukáže nejen místa výskytu spoušťových bodů, ale i techniky masáží. Toto považuji za velice cenné, neboť čtenář dostává názorné příklady, jenž jsou v této problematice velmi důležité, aby nedošlo k negativnímu efektu, vznikajícímu z nesprávné techniky provedení.

V závěru pak autor uvádí několik příkladů z našeho každodenního života, jimiž lze předejít nejčastějším projevům bolesti hlavy, apod. Jedná se například o správné sezení u počítače či sezení při jízdě autem.

Kamil Ramík ale rovněž upozorňuje, že pokud dojde po systému uvedených metod pouze k přechodné úlevě, je nutné lékaře vyhledat, neboť se může jednat třeba o poškození struktury kloubů. Tento problém by pak měl pacient řešit na odborném pracovišti.

Publikaci považuji za velice přínosnou a rozhodně bych ji doporučila všem, kteří nechtějí své tělo donekonečna zahlcovat chemickými preparáty. Příroda nám přeci nabízí možnosti, jak organismu pomoci, tak proč je nevyužít?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMasáže na vaši bolest

Ramík, Kamil

Grada, 2012

Napsat komentář