Nikomu nevěř!

sekty

Síla nemusí být jen ve zbraních. Nebezpečí se může skrývat ve skupinách, které dokážou doslova vymývat mozek. Jejich „kouzlu“ propadají lidé různého vzdělání, včetně slavných osobností…

Autor knihy Sekty, skrytá hrozba současnosti Antonio Luis Moyano je specialista na psychologii, věnuje se hlavně záhadám nejrůznějšího druhu. I když tato kniha, kterou vydalo nakladatelství Alpress v letošním roce, má na první pohled k mystériím daleko, zdání může klamat. Autor se zabývá právě i sektářstvím a jeho problematikou. Sekty jsou vlastně pro mnoho lidí stále jednou velkou záhadou…

Mýty a pravda

Jak sám autor v knize zmiňuje, mezi lidmi panuje stále velká nevědomost v této problematice. Už dávno například neplatí, že vymývání mozků těchto uskupení propadají jen lidé mladší generace či ti, kteří pocházejí z nižších sociálních vrstev. Příkladem jsou zde rovněž uváděné slavné osobnosti, z nichž někteří vynikají právě vysokou inteligencí. Stejně tak úplně neplatí, že sekty zajímají jen vaše peníze. I když z části to pravda nepochybně je, principem je zcela jednoduše ovládnutí obrovského množství lidí názory a myšlením, které daná skupina propaguje.

Žádné odpočinkové čtení

Kniha se nedá rozhodně číst jako nějaký večerní relax pod malou lampičkou. S každým řádkem, který přečtete, budete donuceni se zamyslet. Nejen sami nad sebou, ale i nad svými známými a především nad silou, jakou sekty mají. I když to tak možná nevypadá, je jejich potenciál obrovský.

Psycholog pomáhá

Protože je autor povoláním psycholog, nechybí tu podle mě velice důležitá kapitola, co dělat v případě, když zjistíme příslušnost našeho známého či příbuzného k nějaké sektě. Jistě, odsoudit je jednoduché. Ale co třeba pomoci? A jaký vlastně zaujmout postoj? Jak se k takovému člověku chovat? Dá se mu nějak pomoci? Na zmíněné i další otázky se autor rovněž snaží odpovědět jednoduše, ale jasně. Tuto část považuji za jednu ze stěžejních v celé knize. Ono totiž popsat druhy sekt a jejich jednání je docela jednoduché, horší už bude zasvětit čtenáře do této problematiky tak, aby pochopil a dokázal se buď bránit, nebo naopak pomoci.

Příručka pro každý den

Možná zní tento nadpis až moc hrozivě, ale pokud si knihu, která se dá skutečně spíše nazvat příručkou, přečtete, změní nejspíš názor. Já si udělala přesně takový, který dokonale odpovídá názvu samotné knihy. Hrozba sekt je tak veliká, že je velice důležité o nich vědět co nejvíce. Protože pokud jednou propadneme jejich smyšlenému kouzlu, cesta zpět může být nejen dlouhá, ale i nekonečná.

Autor tu shrnuje hlavně ty nejznámější sekty, uvádí jejich popis, činnost, myšlení, jak dokážou zlákat lidi, kteří před setkáním s nimi žili zcela obyčejným životem. Zamýšlí se nad psychopatickými vůdci a jejich jednáním. Neváhá proniknout do armády, politiky, zpravodajských služeb.

Knihu považuji za jednu z těch, kterou bych doporučila mít pro každý případ raději doma v knihovně.

Ukázka z knihy:

Každý z nás by měl mít právo na svou vlastní volbu. Té správné však dosáhneme pouze získáním co největšího množství informací a porovnáním nejpestřejší škály názorů. Neměli bychom být hluší k obdivovatelům sektářských guru a jejich záludných učení, ale ani ke svědectvím těch, jimž se podařilo z těchto kruhů vymanit a nyní je považují za jeden velký klam a zradu.

Jak jste již určitě pochopili, problém sekt nabízí pohled hned z několika úhlů: psychologického, sociálního, filozofického, politického a náboženského. Měli byste být schopni zkoumat a porovnávat jej z každého z nich. Chcete-li se skutečně dozvědět víc, zaujmout zdravé stanovisko a přitom neutonout v bažině radikálního myšlení, přijměte na závěr jednu dobrou radu: vždy přemýšlejte nad informacemi, jež se k vám dostanou, porovnávejte je a nikdy bez výhrad nevěřte tomu, co čtete. Včetně této knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSekty - skrytá hrozba současnosti

Moyano, Luis Antonio

Alpress, 2011

Napsat komentář