Zabiják se zvrhlou zálibou

506099_caution_
Zlomený vaz, vnitřnosti vyňaté s takřka chirurgickou přesností a velký otazník na čistém bílém papíře namísto podpisu. Jaká ohavná touha nutí vraha k zločinům, nad kterými se žaludek obrací i zkušeným detektivům?


Jonathan Kellerman, špičkový autor psychologických thrillerů, napsal již osmadvacet knih, jejichž hlavním hrdinou je psycholog Alex Delaware. Jednou z nich je román Oběti, který v listopadu roku 2012 vydalo nakladatelství Domino. Mezi další u nás již vydaná díla tohoto autora patří například tituly Monstrum, Doktor Smrt, Z masa a kostí, Ledové srdce, Našeptávač, Spasitel, Krevní test a Kniha vražd.

Když je psycholog Alex Delawar povolán jakožto konzultant k případu jedné obzvláště záhadné vraždy, netuší, že uvidí něco, na co nejspíše do smrti nezapomene. Oběť, postarší žena jménem Vita Berlinová, má zlomený vaz a okolo krku naaranžované vlastní vnitřnosti. Pachatel si dal obzvláště záležet na tom, aby místo činu bylo co nejméně znečištěné a perfektně uklizené. Jediné, co po sobě vyšetřovatelům zanechal, je krabice od pizzy a v ní velký černý otazník na pečlivě složeném bílém papíře. Detektiv Milo Sturgis se společně s Delawarem pouští do vyšetřování, které přinese více otázek než odpovědí.

Během výslechů osob, jež byly s obětí ve styku, vyjde najevo, že Vita byla obzvláště nepříjemná žena. Nikomu neudělala nic dobrého, neustále si na všechno stěžovala a každého slovně napadala. Vypadá to, že její vražda byla dílem někoho, komu již přetekla míra trpělivosti. Tato teorie vezme za své s nálezem další mrtvoly. Obětí je tentokrát postarší muž, na rozdíl od Vity ztělesnění dobra. Zanechal po sobě milující ženu a dvě dospělé a samostatné dcery. I u této mrtvoly je nalezen papír se záhadným otazníkem, jehož účel je detektivům prozatím nejasný.

Ačkoli se Milo i Alex snaží ze všech sil, nebezpečný psychopatický vrah jim stále uniká, přičemž k jeho dopadení stále mnoho chybí. A počet obětí se s uplynulým časem zvyšuje. Kolik nevinných duší ještě bude muset zaplatit svým životem?

Na první pohled mne na knize zaujalo to, jakým neotřelým stylem je napsána. Autor se nebojí použít ironii a sarkasmus, dialogy postav jsou navzdory vážnosti tématu psány s vtipem, u něhož se nejde alespoň trochu nepousmát. Tento styl vyprávění mi naprosto vyhovoval, jelikož knihu příjemně odlehčoval a vytvářel dobře fungující protiklad k jinak neveselé atmosféře příběhu.

Další věcí, jež jsem na autorově práci obdivovala, je intenzita, s jakou se věnuje temným koutům mysli pachatele a tomu, proč byl vlastně zločin spáchán. Právě tato otázka mne při čtení zajímala daleko více než samotná vrahova totožnost. U většiny detektivních příběhů, které jsem doposud četla, byl motiv zabijákových činů již od začátku víceméně jasný, ne však u knihy Oběti. Neustále jsem musela hledat nějaké spojitosti mezi oběťmi, abych mohla alespoň odhadnout vrahovu motivaci, ale autor se mnou rozehrál hru, kterou nakonec vyhrál.

Jediná věc, jež mi místy trochu kazila požitek z jinak vynikající četby, byly občas se v knize objevující tiskové chyby. Šlo především o chybějící tečky za větami. I přesto mohu s klidným svědomím říci, že titul Oběti mne velmi příjemně překvapil. Mohu jej doporučit všem milovníkům detektivek a psychologických thrillerů, kteří si touží zpříjemnit večery napětím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOběti

Kellerman, Jonathan

Domino, 2012

Napsat komentář