Vábení, jemuž nelze odolat

large
Odmalička Elena vštěpuje své vnučce Aislinn tři základní pravidla, která ji mají před vílami ochránit. Avšak ve chvíli, kdy letní král v dívce uvidí budoucí letní královnu, již hledá po celá staletí, Aislinn už žádná pravidla nezachrání…  

Nebezpečně krásný, první díl stejnojmenné série o vílách a jejich světě, vzešel z pera americké spisovatelky Melissy Marrové. U nás bestseller vydalo nakladatelství Mladá fronta. Marrová vytvořila úspěšnou řadu, jež kromě pěti hlavních svazků obsahuje také doplňkové knihy Stopping Time (Zastavený čas) a Old Habits (Staré zvyky), které jsou zasazené do doby mezi druhým a třetím dílem. Mezi další autorčina díla patří Carnival of Souls (Karneval duší) nebo gotický mysteriózní román Graveminder.

Na první pohled se Aislinn od svých vrstevnic příliš neliší. Žije se svou babičkou Elenou v městečku Huntsdale, chodí na střední a tajně miluje svého kamaráda Setha. Jenže nenechte se zmást obyčejností, tato dívka zdědila velmi jedinečný dar, dokáže vidět víly.

Za svůj krátký život toho Aislinn spatřila dostatek na to, aby si byla vědoma, jak je vílí svět nebezpečný. Své o vílách a elfech ví i její babička Elena, a proto od raného dětství učila vnučku třem pravidlům, jež by měla dívku před zlobou víl ochránit.

Kdykoliv se Aislinn ocitla v obtížné situaci, pravidla si opakovala jako svou mantru: „Nezírej na neviditelné víly – pravidlo č. 3. Neviditelným vílám na nic neodpovídej – pravidlo 2. A to nejdůležitější, pravidlo č. 1: Neupoutávej pozornost víl. Nikdy.“ Avšak když se setká s Keenanem, letním králem, pochopí, že ji před ním žádná pravidla neochrání.

Román Nebezpečně krásný je napsán velmi čtivým, jasným jazykem, avšak dynamika příběhu občas pokulhává. Autorka v druhé polovině knihy příběh zbytečně prodlužuje obsahově podobnými dialogy, které vám nepřináší žádné nové informace. Marrová se příliš soustředila na statické scény (postavy stále někde sedí a klábosí), což má za výsledek, že je vyprávění trochu utahané. Také si myslím, že by knize více slušela ich forma, jež by působila osobnějším dojmem.

Naopak chválím autorčin nápad příběh vyprávět nejen z pohledu Aislinn, které je věnován největší prostor, ale se svými myšlenkami vás také seznámí Keenan a Donia.

Hlavní hrdinka Aislinn se už od dětství snaží maskovat svou schopnost vidět víly. Ale když ji v obchodě s komiksy osloví, mírně řečeno, velmi atraktivní elf, jen stěží ho dokáže ignorovat. Když se Keenan objeví i v její škole, uvědomí si, že se ho jen tak nezbaví.

Se svým darem a obavami, jež se k němu váží, se svěří svému dlouholetému kamarádovi Sethovi, po kterém už nějakou dobu pokukuje. Stejně jako Keenan je i Seth velmi pohledný, avšak zcela jiným způsobem. Zatímco letní král se ji snaží získat svým nadpřirozeným vzhledem a vílím kouzlem, Seth si Aislinn získal díky své povaze.

Postava Aislinn je občas nepředvídatelná, má jisté osobní kouzlo, díky kterému si ji oblíbíte, a také se stanete svědky její přeměny v silnějšího, odvážnějšího, ale i náladovějšího jedince. Zato Keenan je velmi sebevědomý elf, jenž je zvyklý, že mu nikdo neřekne ne. Proto ho překvapí, když ho Aislinn odmítne a o bližší vztah nejeví žádný zájem, což letního krále donutí své sebejisté jednání změnit.

Velmi výraznou hrdinkou, která nabourává vztah mezi Aislinn a Keenanem, je zimní dívka Donia. Do letního krále je zamilovaná už dlouhá desetiletí, ale zároveň k němu cítí nenávist za to, co se jí kvůli němu stalo.

Ani v této fantasy nechybí postava, jež ztělesňuje všechno zlo. Je jí zimní královna, Keenanova matka, která udělá všechno pro to, aby nepřišla o svou moc jak nad Zimním dvorem, tak i nad svým synem.

Za zmínku stojí velmi hezká obálka a zajímavé uvozování kapitol úryvky z historických děl, jež se zabývají vílami a jejich světem.

Román Nebezpečně krásný patří i přes své nedostatky mezi nadprůměrné fantasy. Proto si myslím, že pokud máte rádi příběhy o nadpřirozených bytostech, neměli byste si ho nechat ujít.

Ukázka z knihy

Konečně nějaká osvěžující výzva: nezvykle ovládá své emoce. Většina dívek, které si dosud vybral, byla jako oheň a vítr. Kdysi si myslel, že je to dobré znamení – letní královna, nezkrotná vášeň. Dávalo to smysl.

Donia přerušila jeho myšlenky: „Myslím, že se jí nelíbíš.“

„Že ne?“

Donia našpulila své modré rty – jediné místo, které mělo na její chladné, bílé tváři nějakou barvu.

Kdyby si ji prohlédl pozorněji, našel by důkazy o změnách, které se s ní udály – plavé vlasy jí zbělely do odstínu sněhové bouře a z té záplavy bledosti zářily její rty jako indigo – ale pořád byla stejně krásná jako tehdy, než se stala zimní dívkou. Krásná, ale ne moje – s Aislinn to bude jiné.

„Keenane,“ vyštěkla Donia a spolu s hlasem jí z úst unikl obláček mrazivého vzduchu. „Nelíbíš se jí.“

„To se změní.“ Vyšel z obchodu a setřásl ze sebe kouzlo. Nato pronesl slova, která již zpečetila osud tolika smrtelným dívkám: „Snil jsem o ní. Je to ta pravá.“

Aislinn se mohla se svou smrtelností pomalu loučit. Nestane-li se zimní dívkou, bude v jeho moci – v dobrém i zlém. (str. 21)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNebezpečně krásný

Marrová, Melissa

Mladá fronta, 2012

Napsat komentář