Hravé učení s předškoláky

Je to stejne hra 1
K této knize jsem se dostala v knihovně, když jsem hledala inspiraci na hraní si s dětmi. Kniha Hrajeme si s předškoláky nabízí náměty na více než 200 poučných a zábavných her pro děti od tří do šesti let. Byla vydána roku 2004 a z anglického originálu ji přeložila Jana Jindrová.

Děti předškolního věku potřebují podporu a vedení dospělých. Kniha je vhodnou inspirací jak pro rodiče dětí předškolního věku, kteří je chtějí rozvíjet a připravit do života pomocí inspirujících her, tak pro pedagogické pracovníky, kteří mohou prostřednictvím knihy vnést do práce s dětmi nové činnosti.

Myšlenkové a poznávací schopnosti svých dětí jsem chtěla rozvíjet hrou. V této knize se mi podařilo najít inspiraci k mnoha činnostem z každodenního života a taky nalézt jednoduché hry, které rozvinou jejich kreativitu a motoriku. Spousta her je zaměřena na posilování paměti, vyjadřovacích schopností, hudebního i matematického nadání.

Kniha je barevně rozčleněna na jednotlivé oddíly – v oddílu Počítej se mnou jsou popsány hrátky s čísly, třídění věcí, zjišťování a odhadování počtu. Veršíky pomáhají rozvíjet vyjadřování a slovní zásobu. Hry v této kapitole poskytují náměty pro prožívání říkanek, rýmování, rozvíjejí představivost dítěte. Velmi důležitá mi připadala kapitola Každodenní učení, která „učí“ děti cestovat, nakupovat, odpočítávat čas podle kalendáře, pochopit rozdíly mezi ročními obdobími, ke kterým během roku dochází.

Potěšení z hudby seznamuje děti s hudebními nástroji, mohou si také „hudební nástroj“ hravě vyrobit. Nechybí hra Na populární hvězdy ani vytleskávání. Oddíl V parku představuje hry jako Driblování podle ciferníku, Závody se stopkami nebo míčové hry. Hřiště nebo park nabízí dítěti větší prostor a možnost náročnější tělesné činnosti než pobyt doma. Hry v této kapitole poskytují nápady, jak udržet pozornost dítěte při závodění, běhání či hraní na honěnou.

Na ukázku: nechala jsem se inspirovat hrou Je to stejné? Hra je vhodná již od tří let a k její přípravě mi stačila asi půlhodinka. Vyrobila jsem ji pomocí tiskátek společně s dětmi. Smyslem hry bylo otáčet kartičky a přiřazovat je ke stejným obrázkům na tabulce. Rozvíjeli jsme si tak slovní zásobu. Po zvládnutí základních pravidel mohly děti hrát hru spolu.

Pod každou hrou je napsáno, pro jaký věk je určena – například od 3 let, od 4 let… Kniha je doplněna barevnými fotografiemi vztahujícími se k jednotlivým činnostem. Doporučila bych ji všem rodičům předškolních dětí a pedagogickým pracovníkům v mateřských školách.

Hrajeme si s předškoláky

Autoři: Jane Kemp, Clare Walter

Vydalo Ottovo nakladatelství

 

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář