Děti a jejich zvídavé otázky

uz_vim_proč_a_jak_MF
Děti jsou od přírody zvídavé a jejich otázky mnohdy dávají pěkně zabrat nejen rodičům. Jedná se ale o přirozenou potřebu poznat okolní svět…

 

nakladatelství Mladá fronta vyšla před třemi lety publikace Už vím proč a jak!, jež by mohla právě rodičům těch nejmenších od čtyř let pomoci odpovědět na velké množství otázek, které jim jsou dnes a denně kladeny jejich ratolestmi. Jedná se o titul francouzského nakladatelství Larousse, které si klade za cíl seznámit děti zábavnou a hravou formou s pro nás všeobecně známými informacemi.

Kniha sestává ze sto šedesáti stran nabitých nepřeberným množstvím faktů, doplněných barevnými obrázky. Ty malým čtenářům ještě více zprostředkují pochopení toho, co je jim v knize vysvětlováno.

Zcela určitě se hodí při čtení a prohlížení přítomnost dospělého. Ostatně, kniha je koncipována k aktivní spolupráci dítěte a rodiče. Informace zde podávané jsou velmi stručné a očekává se, že dítě bude vyžadovat jejich rozšíření. Dá se říci, že se jedná o jakýsi základ, podle kterého lze postupovat při seznamování dítěte s fungováním světa kolem něj. Knihu si můžeme představit také jako souhrn všech možných i nemožných otázek, které lze z úst dítěte zaslechnout, s následnými srozumitelnými odpověďmi.

Publikace je rozdělena do několika kapitol, jež jsou dále ještě uspořádány do částí, aby bylo dosaženo skvělé přehlednosti, hlavně při vyhledávání určitých informací. V závěru je ještě k dispozici rejstřík, který usnadní práci s touto knihou.

Děti se seznámí jak s přírodou a jejími zákonitostmi, zvířaty i vesmírem, tak i se svým vlastním tělem.

Velmi se mi líbí, že děti nemusí jen poslouchat toho, kdo jim čte, ale mohou se sami zapojit – svou fantazií a logickým myšlením. K tomu slouží kresby přiřazené k otázkám. Dítěti tedy stačí položit otázku, na kterou může podle nápovědy – ilustrace – zkusit odpovědět a vysvětlit, proč se domnívá, že tomu tak je. Je to skvělá forma, jak neudělat z dítěte jen pasivního diváka, ale procvičit jeho myšlení, soustředění a koncentraci.

Titul hodnotím velice kladně a velmi ráda bych ho doporučila všem rodičům těch nejmenších, kteří mají zájem o to, aby se jejich dítě dozvědělo maximum informací o světě, v němž žije.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUž vím proč a jak!
Moje první zvědavé otázky

Mladá fronta, 2010

Napsat komentář