Změň své myšlení, změníš svůj svět

Slepičí polévka
Naladíte-li se hned ráno negativně, vaše myšlení bude mít neblahý vliv na všechny činnosti, jež budete přes den vykonávat. A co teprve, když se vám přihodí něco strašného a navíc nevratného. Zahořknete na zbytek života?

Velmi záleží na tom, jaký zaujmete ke své existenci postoj. Sto jedna skutečných příběhů o tom, jakou sílu má pozitivní přístup, si můžete přečíst v knize Slepičí polévka pro duši – Myslete pozitivně. Autory jsou Jack Canfield, Mark Victor Hansen a Amy Newmarková.

Knihu vydalo nakladatelství Práh v Praze roku 2012.

Na 380 stranách textu budete žasnout nad silou a nezdolností lidí, kteří vyprávějí své příběhy. Mnozí jsou na tom mnohem hůř než kdokoli z nás a troufnu si napsat, že se řeší daleko vážnější problémy než většina lidí. Místo toho, aby svou situaci vzdali nebo propadli sebelítosti, jsou plní síly a energii dodávají sobě i svému okolí. O jaké problémy se jedná? Mnoho popisovaných příběhů je o lidech se zdravotními problémy. Mladík postižený hemofilií (porucha krevní srážlivosti) se jako malé dítě nakazil z krevních derivátů virem HIV. Lidé mu často dávají najevo lítost, on se však cítí šťastný. Svůj život by dokonce nechtěl vyměnit za život bez pozitivity. Argumentuje tím, že v důsledku svých zdravotních obtíží dostal mnoho lásky, podpory a pochopení, které všechno jeho trápení vyvážilo. Hrdinka jiného příběhu vás seznámí s tím, jak se vyrovnává s diagnózou rakoviny, jiná onemocní ve třiadvaceti letech zvláštním autoimunitním onemocněním a přijde o nohu. Silný dojem na mě udělalo vyprávění dívky s paralýzou (porucha CNS), jejíž končetiny sebou nekontrolovatelně zmítaly do všech stran a po dvou letech od operace ušla sotva dvacet stop. Měl to být trvalý stav, ale nevzdala se… Takovýchto příběhů je celá řada, některé z nich už nikdy nevymažu z paměti a ani nechci.

Kniha ale neobsahuje pouze příběhy o silných lidech se zdravotním postižením, kteří dokázali svým pozitivním postojem překonat svůj nelehký úděl nebo najít způsob, jak dát svému životu smysl. Dočtete se také příběh Jamese Scotta Bella o setkání dnešního autora bestsellerů s „otcem“ pozitivního myšlení Pealem. Úplně jiný je případ mladé ženy, která přichází s manželem o práci a snaží se podnikat. Začíná vyvěšováním letáčků a končí úspěšným byznysem. Možná její příběh bude motivovat mnohé z vás… V oddíle nazvaném „Každý den je výjimečný“ je kouzelné vyprávění maminky „zavalené“prací, která svým dětem připraví improvizovanou snídani a nechá si nalakovat dcerkou nehty. Dětem se den líbí, i když nepodnikají nic výjimečného. Maminka díky nim pochopí, jak důležité je najít štěstí v maličkostech.

V zadní části knihy najdete jmenný seznam přispěvatelů, jejichž příběhy byly vybrány a zveřejněny. U každého je uvedena stručná charakteristika a u některých také kontakt (e-mailová adresa, internetová stránka). Můžete jim i napsat. Kdyby si nevylili svá srdce a neotevřeli duše, dílo by nemohlo vzniknout. Proto je jim věnováno poděkování.

Publikace Slepičí polévka pro duši dodává naději a povzbuzení. Při jejím čtení jsem měla pocit, že nic není neskutečné. Uvědomila jsem si, že každý den, který prožiji, je stejně důležitý, a je třeba vidět to dobré, co mi život dosud přinesl. Každý z příběhů je jiný, jejich společným jmenovatelem je pozitivní přístup. Doporučila bych ji lidem, kteří mají nějaká trápení a potřebují vzpruhu. Alespoň na chvíli možná budou vidět svou situaci z té lepší stránky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlepičí polévka pro duši – Myslete pozitivně
101 skutečných příběhů o tom, jakou sílu má pozitivní postoj

Canfield, J., Hansen, M., V., Newmarková, A.

Práh, 2012

Napsat komentář