Jedna otázka za druhou ….

100 otázek mého dítěte
Děti se pořád na něco ptají. Na své otázky očekávají odpovědi. Neustálé vysvětlování vás možná vyčerpává. Když si však uvědomíte, že vaše odpovědi zůstávají uloženy v paměti těch nejdůležitějších lidiček ve vašem životě a vaše interpretace jsou pro jejich další vývoj velmi důležité, možná se budete na všetečné otázky dívat trochu jinak. 

Autorkou publikace Sto otázek mého dítěte je indo-americká spisovatelka Mallika Chopra. Zabývá se v ní otázkami, které jí dávaly její děti. Vyšla v nakladatelství Triton v Praze v roce 2011.

Z knihy na mě dýchá duchovní svět. Autorčina slova mají silný náboženský podtext. Laskavý přístup k výchově svých dvou dcer se promítá do odpovědí na každou z mnoha otázek. Autorka má neustále na paměti, že její děti jsou nejcennější dar od Boha. Tuto publikaci Mallika Chopra psala, když její starší dcerce Taře byly čtyři roky a mladší Leele necelé dva. Budete si v ní moci pročíst celou sbírku otázek a odpovědí, nad kterými se její dcery a vůbec celá rodina zamýšleli. Nebrzdila ve svých dcerách potřebu vyptávat se, jelikož si uvědomovala, že jedním z nejzákladnějších lidských pudů je touha po vědění. Jako mámě jí bylo jasné, že k ní její děti vzhlížejí a očekávají odpovědi. Otázky kladly ještě daleko dříve než před samotným procesem mluvení, všemi možnými neverbálními způsoby komunikace. A Mallika jim svými reakcemi začala vytvářet celkový názor na svět, pocit bezpečí a důvěry.

Otázky, o nichž Mallika píše, se týkají různých oblastí – fungování lidského těla, naší planety, soužití s ostatními lidmi, smyslu lidské existence, lásky a duchovna. Někdy přicházely otázky jednoduché: „Proč mi už nepadnou princezniny střevíčky?“ nebo „ Jak dlouhá je hodina?“ Dcery ji však dokázaly překvapit i mnohem hlubšími dotazy, na něž nalézt vhodnou odpověď skutečně nebylo jednoduché: „Odkud jsem přišla? Co dělám, když jsem sklíčená?“ Jelikož se jedná o spisovatelku s indickými kořeny, najdete zde také otázky z cesty po Dillí, zachycující drsnou realitu: „ Proč to dítě leží nahé na okraji silnice?“

Při objasňování některých těžších otázek měla velký pocit zodpovědnosti. Některé ji přiměly k tomu, zamyslet se nad tím, čemu sama věří a jak vnímá svůj svět. Musela také mnohokrát dcerám přiznat, že neví, jak jim odpovědět a že na tom není nic divného. Je úchvatné, jak v nich podněcuje touhu vyptávat se dál a dál…

Mnoho otázek a hledání odpovědí na ně je velmi inspirativních. Zejména přístup, jakým komunikuje autorka se svými holčičkami, se mi nesmírně zamlouval. Z textu přímo vyzařuje láska k bližnímu, oddanost Bohu a empatie. Doporučila bych ji k přečtení všem rodičům bez rozdílu vyznání, národnosti a postavení. Otázky kladou děti v Indii, v Americe i v České republice a je jen a jen na nás, jak na ně budeme reagovat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSto otázek mého dítěte

Malika Chopra

Triton

Napsat komentář