Kdo je skutečným Osvoboditelem?

pouštní kopí výřez
Mezi lidmi se šíří zvěsti, že se vrátil Osvoboditel, který přišel porazit démony noci a navrátit tak lidem svobodu. Otázkou však zůstává, kdo je tím dlouho očekávaným Osvoboditelem, Arlen Sedlák z Tibbetské říčky, známý jako Tetovaný nebo Jardir, Šar´dama Ka, vůdce Krasijců?

Na tuto otázku vám možná odpoví fantasy román Pouštní kopí, druhý díl Démonské trilogie, jejímž autorem je americký spisovatel Peter V. Brett. Stejně jako v případě Tetovaného, který je prvním dílem série o boji s jadrnci, se o vydání knihy postaralo nakladatelství Triton. Poslední díl pod názvem The Daylight War (Válka za denního světla) by měl Brett vydat v letošním roce.  Autor však naznačil, že pokud bude mít dost nápadů, možná sérii prodlouží na pentalogii.

Možná byste očekávali, že se opět setkáte se známými hrdiny Arlenem, Leeshou a Rojerem, jejichž životní cesty se spojily v Tetovaném, avšak autor vás nejprve zavede do hradiště Krasia. Zde vám ukáže dětství Jardira a Abbana, se kterými jste se v prvním díle Démonské trilogie seznámili jako s dospělými muži. Kromě toho vám Brett také poodhalí, v čem se krasijská kultura od severské liší a v čem jsou si oba národy podobné.

Pro Krasijce není větší cti, než zemřít při zabíjení alagai, démonů noci, a naplnit tak vůli svého boha Everama. Chlapci se už odmala učí bojovému umění šarusahku, aby dokázali, zda jsou dostatečně silní stát se šarúmy, bojovníky, nebo zbytek života strávit jako podřadní chaffiti, jimž bude ráj po boku Everama odepřen. Krasijští válečníci měří své síly s alagai noc co noc, aby nestvůrám ukázali, že se jejich drápů a zubů nebojí.

Když je Jardir odveden od matky a sester na svou Hannu Paš, cestu, jež má ukázat, zda bude chrabrým bojovníkem nebo zbabělým chaffitem, chlapec se zařekne, že napraví otcovu pověst a stane se silným šarúmem. Díky své píli a nadání se mu brzy povede dokázat, že nad své vrstevníky vyniká, a právě jeho schopnosti a později i výhodný sňatek s dama´ting Ineverou ho dostanou až do čela krasijského lidu. To je však pro Jardira teprve začátek. Jako Šar´dama Ka si usmyslí, že dobude severská města a prohlásí se za Osvoboditele. Avšak netuší, že tam už svého Osvoboditele našli…

Pouštnímu kopí z hlediska jazyka nic nechybí. Kniha je napsaná velmi čtivě a barvitě, a vtáhne vás do sebe natolik, že máte pocit, jako by se všechno právě teď odehrávalo před vašima očima. Autor Démonskou trilogii obohatil o názvy, jež jsou blízké Krasijcům, a dal nám tak možnost na tuto kulturu nazírat nejen z pohledu jejich tradic, ale i jazyka.

Jistě vám neunikne, že Krasijci mají mnoho společného s muslimskou kulturou, ať už se jedná o jejich boha Everama, kterého lze připodobnit k Alláhovi, knihu Eveju, jež se velmi podobá Koránu, nebo například jejich zvyku ženy zahalovat a chovat se k nim jako k podřazeným bytostem. I samotné Jardirovo tažení na severská města je krasijskou obdobou svatých válek.  Nelze si nepovšimnout, že víra, která je pro změnu typická pro severský lid, se značně podobá křesťanství. Brett tak na střetu těchto dvou světů ukazuje, že není snadné zvyky druhé kultury pochopit a tolerovat je.

Poté, co blíže poznáte Jardira a Abbana, se asi od druhé třetiny Pouštního kopí opět setkáte s Tetovaným, Leeshou a Rojerem. Tyto postavy zrají jako víno, jsou čím dál zajímavější a skutečnější. Nejedná se o klasické černobílé hrdiny, jež vždy vědí, jak se zachovat správně, ale každá z nich jedná podle toho, co jim napoví jejich srdce. Staronovou postavou je také Renna, kterou jste naposled viděli jako devítiletou dívku, již si měl Arlen jednou vzít za manželku. Nyní je už dospělá žena, se kterou se, stejně jako s ostatními hrdiny, osud nemazlí a nejednou jí uštědří pořádnou lekci.

Oproti Tetovanému nemá Pouštní kopí jen více hlavních postav, také vztahy jsou mnohem složitější a propletenější. Autor nezapomněl ani na bojechtivé čtenáře, kterým dopřeje dostatek napínavých a akčních scén, kde poteče nejen démonská krev zvaná ichor, ale i ta lidská.

Trochu zbytečná mi však přišla linka jadrnských princů a jejich měňavců, jejíž potenciál autor moc nevyužil. Naopak mě potěšil návrat vedlejších postav, o kterých jsem si myslela, že se v Pouštním kopí už neobjeví.

Přestože je druhý díl Démonské trilogie poměrně rozsáhlý, těch něco málo přes šest set stran autor nepromarnil a naopak je zaplnil silným příběhem, který by byla škoda si nepřečíst.

Ukázka z knihy

Pastýř se na něj podíval a zdálo se, že se trochu vzpamatoval. „Já tě znám,“ zaskuhral. „Ty tvrdíš, že jsi Osvoboditel, ale to ty nejsi.“

„A jakpak to víš?“ zeptal se Jardir.

„Protože Osvoboditel už přišel,“ odpověděl pastýř. „Tetovaný kráčí tmou a jadrnci prchají před jeho zrakem. Zachránil Osvoboditelovu Kotlinu před naprostou zkázou a teď si to vyřídí i s tebou.“

Jardir se překvapeně podíval na Ašána.

„Tohle nejsou jen prázdné tlachy jednoho china, Šar´damo Ka,“ řekl damaji. „ O tom potetovaném bezvěrci hovoří i jiní chinové. Budeš muset toho falešného proroka zničit, a to rychle, jestli máš upevnit postavení, které ti právem náleží.“

Jardir potřásl hlavou. „Ty mluvíš jako moje manželka, příteli starý.“ (str. 135)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePouštní kopí

Brett, Peter V.

Triton, 2010

Napsat komentář