Cesta kolem světa za 299 dní v nové publikaci a také na výstavě

Cesta
V úterý 6. září 2011 se od 17 hodin koná v přednáškovém sále Náprstkova muzea na Betlémském náměstí v Praze 1 křest knihy Jiřiny Todorovové a Jana Chovanečka s názvem Kolem světa…

Kniha je sbírkou fotografií z cest Josefa Kořenského v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur. Také bude zahájena výstava, která představí fotografie z křtěné knihy.

Nová publikace Národního muzea se zabývá životem a činností českého pedagoga, přírodovědce, spisovatele, sběratele a cestovatele Josefa Kořenského (1847 – 1938). Je doplněna odborným komentovaným katalogem fotografií, které přivezl ze svých cest po světě: z tzv. cesty kolem světa v letech 1893 – 1894 a z tzv. cesty k protinožcům (1900 – 1901). Některé z těchto velkoformátových fotografií jsou v Náprstkově muzeu k vidění od 6. září do 30. října 2011 na výstavě s názvem Cesta kolem světa za 299 dní. Kořenský projel společně s Karlem Řezníčkem USA, Japonsko, Čínu, Indii, Egypt a další země.

„Na křest i na výstavu srdečně zveme všechny příznivce Josefa Kořenovského i cestování obecně,“ říká Eva Dittertová, ředitelka Náprstkova muzea, které je součástí Národního muzea. Na akci je vstup zdarma.¨

Součástí publikace je CD s interaktivním katalogem fotografií, který umožňuje vyhledávání podle zemí, lokalit, autorů a fotoateliérů i podle tematiky snímků.

Fotografie od krajinek po muzejní exponáty, od Ameriky po Asii

Všestranně nadaný Kořenský se jako výborný pedagog a obratný spisovatel soustředil především na českou mládež, pro kterou se stal nejpopulárnějším cestopiscem. Vydal velké množství knih, hojně publikoval v novinách i časopisech, pořádal přednášky a výstavy, vystupoval v rádiu. Svůj výklad doplňoval četnými fotografiemi, kresbami a náčrty.
Kořenský sám nefotografoval, ale snímky na svých cestách kupoval. Navštěvoval hlavně známé turistické lokality, kde běžně fungoval prodej fotografií místních zajímavostí. Existovaly zde profesionální fotoateliéry, které se specializovaly na výrobu snímků pro turisty.

Tyto fotografie byly velmi žádanými a oblíbenými suvenýry. Bylo by zajímavé přesně zjistit, kdy a kde kterou fotografii Kořenský pořídil. Bohužel to není možné – fotoateliéry měly své pobočky na různých místech a prodávaly tam kompletní produkci. Zákazníci vybírali snímky, které se jim líbily, podle tištěných nabídkových seznamů. Kořenský kupoval obrázky míst, která navštívil, i těch, která nenavštívil. V Kořenského fondu jsou uloženy pochopitelně i fotografie, které přivezl ze svých ostatních cest, i fotografie, které si opatřoval z jiných zdrojů, kupoval je nebo dostával v průběhu let a používal jako ilustrace ke svým článkům a knihám. Tematicky jsou fotografie velmi různorodé – od pohledů na krajinu, architektonické památky, žánrové výjevy ze života po muzejní exponáty.

Celkem je snímků z Kořenského a Řezníčkova fondu uložených v Náprstkově muzeu 1507 inventárních čísel.

Informace najdete také na www.nm.cz.

Doporučení:
Share

Napsat komentář