Lze vyčíst příběh z kostry?

Ďáblovy kosti
Pokud sledujete seriál Sběratelé kostí, určitě víte, že i kostra člověka může podat důležité svědectví. Dokonce takové, které usvědčí pachatele.

Tak tomu je i v románu Ďáblovy kosti, který vydalo na sklonku roku 2012 nakladatelství BB/art v cyklu paperbacků. Autorka Kathy Reichsová (*1950) pracuje jako soudní antropoložka Úřadu vrchního soudního lékaře státu Severní Karolína a Laboratoire de sciences judiciaires et de médecine légale pro provincii Quebec. Stala se jednou z šedesáti pěti antropologů certifikovaných Americkou radou soudní antropologie a často vystupuje jako odborný znalec v trestních procesech. Je tedy jasné, že když svoji práci začala přenášet na papír ve formě detektivních příběhů, dostavil se úspěch. Hned první román Přijdu tě zabít se stal bestsellerem New York Times a v roce 1997 získal Ellisovu cenu za nejlepší prvotinu. Stvořila své alter ego Temperance Brennanovou, která je nejen hlavní hrdinkou románů, ale i ústřední postavou seriálu Sběratelé kostí, pro který Kathy Reichsová píše náměty a produkuje ho.

V její již jedenácté knize Ďáblovy kosti je při rekonstrukci domu objeven záhadný sklep plný věcí ukazujících na svatostánek nějaké sekty. Všemu vévodí lidská lebka. Kde se tu vzala? Nezemřel její majitel násilnou smrtí? Ve stejnou dobu naleznou bezhlavé tělo mladého muže s vyřezanými satanistickými symboly. Kde má hlavu? Souvisí spolu nějak znetvořená mrtvola a tajuplný sklep, nebo jde jen o náhodu? Tomu se snaží přijít na kloub právě antropoložka Tempe Brennanová a dvojice detektivů Rinaldi a Slidell. Vyšetřování pronásledují nesnáze s kazatelem Boycem Lingem, členem okresní rady, který vyzývá k ráznému skoncování se zlem. Je možné, že si rituální vraždu objednal on, aby svérázným způsobem rozproudil svoji předvolební kampaň? Pátrání se ubírá směrem synkretických náboženských menšin, hlavním podezřelým se stává stoupenec wicca čarodějnictví, které úzce navazuje na tradiční ketlské, tedy evropské rituály, uctívání fází měsíce a svátků jako je Beltine, jenže ten je po propuštění z vazby zastřelen. O život přichází i detektiv Rinaldi, smyčka zla se utahuje i okolo hlavní hrdinky. Vyvázne? A jak vůbec dopadne tento dramatický příběh?

Kathy Reichsová je nejen odborníkem ve svém oboru, ale i skvělou vypravěčkou. Ani chvíli nenechá čtenáře napospas nudě, buď ho zahrnuje odbornými informacemi z oboru antropologie, podrobnou historií místa děje nebo skvěle napsanými dialogy. Její román má potřebný spád, zajímavý úhel pohledu, neobvyklou zápletku, přestože motiv zločinu je banální. Její hlavní hrdinka nežije ovšem jen profesní život, ale i soukromý. V něm se potýká se závislostí na alkoholu, osamocením a touhou po lásce. Ani Temperancina dcera není šťastná tak, jak by jí to maminka přála. A tak se čtenář nemusí bát, že by ho zaplavily jen informace z laboratoří, ale zaujme ho i psychologická složka díla.

Myslím, že málokdy jde tak ruku v ruce talent spisovatelský se znalostí kriminalistického zákulisí, jak je tomu u Kathy Reichsové. A to činí její tvorbu tak pozoruhodnou a nepřehlédnutelnou. Pro její fanoušky si nakladatelství BB/art připravilo místo doslovu rozhovor s autorkou, což určitě potěší.

Pokud ještě neznáte soudní antropologii, určitě si novinku Ďáblovy kosti nenechte ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeĎáblovy kosti

Reichs, Kathy

BB/art, 2012

Napsat komentář