Péťa na horách

Péťa sviští ze svahu
Chcete udělat radost začínajícímu čtenáři? Pokud vaše dítě umí už všechna písmenka a slabikuje, můžete mu pořídit knížku jako stvořenou pro prvňáky a druháky. Je pořádně napínavá, až strašidelná.

Nakladatelství Albatros v listopadu roku 2012 vydalo útlou publikaci nazvanou Péťa sviští ze svahu. Napsala ji Eva Brenckertová.

Možná znáte knížku Péťa a kostlivec od téže spisovatelky a jste zvědaví na další příhody o malém Péťovi. Pokud jste ji nečetli, vůbec to nevadí. Knihy na sebe nenavazují, jde o samostatné příběhy.

Tentokrát se hlavní hrdina ocitne v zimě na horách, kde tráví prázdniny se svou maminkou. Obává se, že bude celý den jezdit na sjezdovce sám. Maminka ale jeho obavy rozptýlí, jelikož mu sdělí, že bude lyžovat s ostatními dětmi a má pro něj opravdové lyžařské brýle s červenými skly. V lyžařské škole se skutečně setkává s novým kamarádem Frantou. Ještě než jim lyžařský instruktor Láďa stačí vydat pokyny, kde se mají setkat, kluci ujedou nahoru a vydají se za dobrodružstvím na sjezdovce. Příjemně je přitom mrazí v žaludku, sjíždějí skokánky, jezdí po úzké stezce, na lanovce, letí vysoko nad vrcholky stromů. Na lyžařskou školu si ani nevzpomenou. Tak je tomu až do setmění. Najednou se vlek zastavuje, všude je úplné ticho, jen osvětlená sjezdovka svítí bíle. Atmosféra působí strašidelně. Co si kluci počnou? Kdo je zachrání? Kdy se setkají se svými rodiči? Přečtěte si spolu s dětmi napínavý příběh. Je krátký – na třiceti dvou stranách ho zvládnou přečíst i začínající čtenáři. Písmo je pro ně dostatečně velké. Na bílém podkladě je černé, na černém podkladě bílé. Modrý podklad bych vynechala, ale jedná se pouze o jednu stranu.

Téma prázdnin na horách se mi líbí, zápletka je také zajímavá. Vytkla bych ale chybějící morální ponaučení pro děti. Postrádám jakoukoliv výtku na adresu chlapců. Rodiče se s nimi vítají, objímají, ale nikdo je nepoučí, že se měli držet pravidel lyžařské školy a slov instruktora. Vždyť den mohl skutečně skončit katastrofálně… Místo toho Péťa navrhne, že rodiče mohou jet příště s nimi, pokud se nebojí, což mi vyznívá spíše drze než kajícně.

Publikace je opatřena celostránkovými barevnými obrázky. Jsou veselé a hezky doplňují děj.  Doporučila bych ji dětem na prvním stupni základních škol. Pokud s nimi budou číst rodiče, nabádala bych je k tomu, aby „uvedli věci na pravou míru“ a poučili své ratolesti o rozličných nebezpečích číhajících na horách.

Ukázka z knihy

Sjezdovka je dlouhá a skvělá.

Jedou dolů k vleku.

Přesně ve chvíli, kdy k němu dojedou,

se vlek zastaví. Všude je úplné ticho.

Sjezdovka v tmavém lese bíle svítí.

„Jejda, co budeme dělat?“ zeptá se Franta.

„Nevím. Asi jsme zabloudili,“ řekne Péťa. (str. 20-21)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePéťa sviští ze svahu

Brenckertová, Eva

Albatros, 2012

zobrazit info o knizePéťa a kostlivec

Brenckertová, Eva

Albatros, 2012

Napsat komentář