Kdo je lítostivý vrah neviňátek?

1183327_pksowe_brzysko
Sotva devítiletý chlapec leží na promoklé lesní mýtině. Vypadá, jako by uprostřed improvizovaného, ale pečlivě naaranžovaného lůžka spal. Kdo má na svědomí vraždy nevinných dětí, které mají společné to, že všechny byly pohlavně zneužívány?


Napínavá detektivní kniha Hrobař od autorky jménem Marina Heib, pocházející ze sárského Svatého Ingbertu, vyšla roku 2012 v nakladatelství Brána.

Velitel hamburské zvláštní vyšetřovací skupiny Christian Beyer začíná cítit bezmoc. Již čtyři dětské oběti našly svou smrt v rukou psychicky narušeného vraha, kterému začal tisk přezdívat „Hrobař“ dle jeho zvláštní záliby v pohřebních rituálech. Zdá se, jako by chtěl všechny ty děti, které měly společné pouze pohlavní zneužívání a svůj mladý věk, nějakým způsobem očistit, než definitivně odejdou z tohoto světa.

Christian a jeho nepočetná skupina vyšetřovatelů musí odhalit vraha dříve, než se mu do rukou dostane v pořadí již pátá oběť. Přitom šance na jeho dopadení se zdají mizivé. Jednou z mála stop jsou citáty z biblických žalmů, které neznámý pachatel u svých obětí nechává. Když soudní patoložka a Christianova kolegyně Karen najde v poslední oběti stopy spermatu, zdá se, že je částečně vyhráno. Nakonec se však ukáže, že biologická stopa nejen že nepatřila vrahovi, ale že její nositel, postarší registrovaný pedofil, je již dávno mrtvý.

Vyšetřování začíná nabírat na obrátkách. Nebezpečí, že zemře další nevinný člověk, se začíná stupňovat, přičemž detektivové nejsou o moc blíže tomu, aby nebezpečného zločince dopadli. V této fázi vyšetřování se do příběhu dostává další osoba, psycholožka Anna Maybachová, která se k případu přiblíží skrze svého nového příležitostného milence Peta, jenž patří do Christianovy zvláštní vyšetřovací skupiny. Zároveň začne do její ordinace docházet podivný pacient. Nejen že jí zaplatil v hotovosti pět set eur za budoucí sezení již na druhé schůzce, ale zároveň zní jeho vyznání tak tajemně a děsivě, až Anna pojímá podezření, že to vše, tedy její volný vztah s Petem a podivný pacient, není jen prapodivná náhoda.

Titul Hrobař má vše, co by správná detektivka mít měla. Nechybí zde napětí, psychologické pozadí případu, dechberoucí zápletka, nebezpečný a psychotický zločinec, kriminalisté ochotní riskovat svou profesní čest i život a samozřejmě vražda. Vraždy popisované v knize zasáhnou čtenáře tím více, že jejich oběťmi jsou malé a nevinné děti. Příjemným bonusem je trocha romantiky, která do příběhu perfektně zapadá, nevypadá nemístně a netluče se s detektivní částí příběhu.

Již první stránka knihy čtenáře nemilosrdně vhodí do krutého světa pedofilních zločinců, ze kterého se mi místy dělalo po duševní stránce až zle, což jen dokazuje fakt, jak skvěle umí autorka navodit atmosféru příběhu a vyvolat ve čtenáři živé pocity. Postava vraha je sice odhalena poměrně brzy a čtenář nemá žádné větší pochybnosti, že by tato osoba vrahem nebyla, ale jak později mnozí zjistí, vše je daleko složitější, než se na první pohled jeví.

Knihu Hrobař mohu doporučit všem milovníkům detektivek, kteří se nezaleknou poněkud choulostivějšího tématu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHrobař

Heib, Marina

Brána, 2012

Napsat komentář