Masový vrah, nebo průkopník vědy?

Hranice důvěry
Může být vědeckotechnologický výzkum nebezpečný? Pokud se dělá podle přesně stanovených pravidel, tak nikoliv. Jestliže se však dostane do rukou člověka, který chce být nejrychlejší, nejlepší za každou cenu, pak může jít i o lidský život.

Neobvyklý detektivní thriller z lékařského prostředí s názvem Hranice důvěry vydalo v letošním roce nakladatelství Alpress ve své edici Klokan. Jeho autorem je člověk nejvýše povolaný – D. P. Lyle. Jde o amerického autora, který vystudoval medicínu. Absolvoval stáž na Universitě v Alabamě, následovala praxe v oboru vnitřního lékařství na universitě v Texasu v Houstonu a pak specializace v kardiologii v Texas Heart Institute. Následujících 35 let se věnoval kardiologii. Přitom působí jako odborný konzultant tvorby věhlasných amerických seriálů, jak kriminálních (Kriminálka Miami, Zákon a pořádek), tak z lékařského prostředí (Dr. House).

Kniha začíná jako velká část detektivek – hlavní hrdina, Dub Walker – nedostudovaný medik, spisovatel, poradce a konzultant různých krimitýmů, je svou přítelkyní požádán, aby jí pomohl najít dceru Noel. Nežila zrovna spořádaný život, zapletla se s drogami, pracovala jako prostitutka a tanečnice v baru, ale přece jen je podivné, že mamince oproti svým zvyklostem delší dobu nezavolala. Walker větří problém a požádá o pomoc svého přítele, kriminalistu z oddělení vražd T-Tommyho, který zrovna nemá co na práci. Pak jsou ale nalezena dvě dívčí těla zahrabaná v nehlubokém hrobě, na nichž někdo před smrtí prováděl mikrochirurgické zákroky a nakonec je zabil. Jedna z nich je právě pohřešovaná Noel. Co se stalo? Kdo jí vyoperoval slepé střevo, žlučník a ledvinu, a pak ji odsoudil k smrti? Je možné, že jde o psychopatického lékaře, či se jedná o úplně něco jiného? Jaká pravidla platí ve výzkumných společnostech, které hledají nové technologie uplatnitelné v medicíně?

Dub Walker, jeho bývalá žena novinářka Klára a T-Tommy cítí, že tento případ se zcela vymyká tomu, co je běžné. Postupně vykopou na různých místech další dvacítku těl, ale vyšetřování maří mafiánské spojení policie s podsvětím. Nově uneseným lidem jde o život, čas běží a nahrává do karet jejich protivníkům. Svědkové umírají dříve, než mohou něco prozradit, T-Tommy je odvolán z vyšetřování a suspendován, Dub obžalován z dvojnásobné vraždy, kterou nespáchal. Jak to může dopadnout?

D. P. Lyle píše velice svérázným způsobem. Čtenáře nenechává sledovat pouze následky zločinu, ale střídá kapitoly plné úsilí detektivů s těmi, v nichž ukazuje kroky padouchů a vrahů. Aby byl jasný časový sled, dokonce záhlaví kapitol nenese jejich názvy, jak by se dalo předpokládat, ale upozorňuje na datum a čas, v němž vstupujete do děje. Některé kapitoly tedy probíhají současně. Čtenář má tak dokonalý přehled o tom, co dedukují vyšetřovatelé a jaké pasti na ně líčí tou dobou pachatelé. Přesto nebudete nikdy vědět úplně vše a motivy zrůdných činů odhalíte až v samotném závěru. Nebudete ošizeni o moment překvapení. Další předností románu je kombinace napětí, šokujících scén (některé pasáže jsou tak sugestivní, že slabší povahy je nemusí zvládnout) a velice vtipných, ironických dialogů.

Začtěte se do detektivního thrilleru, který propojuje oblast lékařské vědy, mafiánských praktik a až sherlockovsky dokonalou kriminalistickou dedukci. Určitě se ani chvíli nebudete nudit, užijete si dosyta napětí a úlevou vydechnete teprve až na poslední stránce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHranice důvěry

Lyle, D. P.

Alpress, 2012

Napsat komentář