Netradiční způsob vyšetřování

Lmspic
Jak dopadnout vraha, když policii chybí jakékoli stopy? A lze vůbec nějaké získat v prostředí soukromé školy, plném závisti a komplikovaných vztahů? Ti, kterých se zločin týká, budou muset zapojit nejen svůj intelekt a pozorovací talent, ale také fantazii.

Karel Houdek je vysloužilý policejní komisař, který přijal místo učitele psaní detektivek na Soukromé literární a zpravodajské akademii. Svým studentům přednáší o vývoji detektivního žánru, nutí je tvořit nezáživné slohové práce a důraz klade na psychologické metody. A jeho žáci, kteří touží psát o moderních technologiích a klasickou detektivku považují za přežitek, se tak na jeho hodinách často nudí. Brzy se jim však naskytne příležitost zažít policejní vyšetřování, o kterém by tak rádi psali, na vlastní kůži. A Houdek získá jedinečnou šanci své nezajímavé hodiny poněkud oživit.

Jednoho dne se totiž na Akademii stane vražda. Po maturitním plese je nalezeno tělo jednoho z učitelů, oblíbeného a úspěšného básníka a prozaika Andreje Zedníčka. Případ je složitý a rozkrýt spletité vztahy vyučujících a jejich studentů se nedaří. A tak Houdek přijde s nápadem, jak s vyšetřováním pomoci a zároveň trochu oživit své nudné hodiny. Dá svým studentům za úkol případ umělecky zpracovat. Každý se zadání zhostí po svém a vznikne tak několik zcela odlišných verzí příběhu, který vrcholí vraždou. Před Houdkem tak vyvstává mnoho otázek. Podařilo se některému z žáků odhalit pravý důvod Zedníčkovy násilné smrti? Šlo o zločin z vášně, nebo někdo mladému spisovateli záviděl jeho úspěchy? Je možné, že by se zapletl do obchodu s drogami? Od této chvíle se již vyšetřování pohybuje na pomezí reality a fikce, domněnky se střídají s nezvratnými důkazy a Houdek pomalu zjišťuje, jaké tajnosti kdo ukrýval za dveřmi tříd a kabinetů.

Kniha Škola detektivů vyšla v nakladatelství MOBA poté, co se stala vítězným románem v soutěži O poklad byzantského kupce. Její autor Michal Fieber se při jejím psaní inspiroval vlastní zkušeností, sám totiž vyučoval na soukromé střední škole. Není proto divu, že dokáže skvěle zachytit její prostředí, ale také problémy, se kterými se učitel denně potýká. Kniha je čtivá a nápaditá, psaná hovorovým, místy obhroublým jazykem, který ještě podtrhuje atmosféru celého příběhu. Pro milovníky detektivek jasná volba!

Foto: en.wikipedia.org, autor: Blackcatuk, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkola detektivů

Fieber, Michal

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář