Kniha, u níž se budete nebezpečně dlouho smát…

Chytrost nejsou žádné čáry
Pamatujete si na televizní pořad Tele-tele, jehož autory byli Michal Suchánek („Suchoš“) a Richard Genzer („Geňa“)? Sledovali jste ho pro jejich osobitý humor a popadali se přitom za břicho? Pokud odpovídáte kladně, pak bych vám doporučila knižní novinku této autorské dvojice.

Nezaměnitelný humor autorů Michala Suchánka a Richarda Genzera prostupuje celou knihou nazvanou Chytrost nejsou žádné čáry aneb S touhle si ji nevytřete. Publikaci vydalo nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media v Praze roku 2012. Nenechte se zmást tím, že začíná pohádkou. Kniha je určena skutečně pouze dospělým čtenářům. Jedná se o Zprasenou pohádku o třech vepřících. A protože tuto pohádku vymyslela dvojice komiků, nebude v ní vystupovat princezna, princ, král a královna, ale prasátka Stanipras, Jaropras a Prasohlav s tatínkem Prasohlavem a maminkou Prasavou. A samozřejmě dobro nezvítězí nad zlem.

V publikaci najdete také zápisky z deníčků: Michalovy postřehy z průběhu fotbalového mistrovství Evropy v Portugalsku, část Richardova deníku nalezeného ve vyhořelém kulturním domě, kde měl vystupovat s Lucií Bílou (moc se neznali, ale měli spolu sdílet společnou šatnu, a dokonce se před sebou převlíkat), deník skokana o tyči (podrobně rozebírající, jakou techniku zvolit, aby mohl nějaký závod konečně vyhrát). Nechybí výběr nejlepších textů jejich písní, například Nám se daří, Pája a Kája, Petrohrad či Zamyšlený Rom. Autoři vám nabídnou také několik vtipných inzerátů v oddělení Burzy. Některé z nich již vešly lidem do povědomí:

„Vyměním ojetého pionýra za neojetou pionýrku.“

„Ztratila se mi žena. Kdo ji najde a přivede zpátky, tomu…rozkopu držku.“ (str. 34)

Na závěr knihy si přichystali básnickou sbírku Březová větvička, věnovanou především ženám. Názvy jednotlivých básní jsou vybraná křestní jména žen. A obsah? Samozřejmě jsou psány ve stejném duchu jako všechny dosavadní texty autorů – s nadsázkou, vtipně, nechybí spousta vulgárních výrazů. Budete-li mít po ruce tužku, můžete si zkusit vyluštit Radkovo Suduku (je určeno k zubaři nebo do vlaku) a osmisměrku (prý není vyluštitelná).

I když by k rozesmání čtenáře stačily pouhé texty, kniha nabízí ještě více – vtipné fotografie ze soukromí obou komiků. Budete si moci prohlédnout fotografie z rodinných alb Richarda Genzera i Michala Suchánka. Uvidíte je od batolecího věku až po současnost a věřte mi – stojí za to.

Nad některými pasážemi knihy jsem se skutečně výborně pobavila. Mnoho citátů, inzerátů i rozhovorů jsem již znala. Kniha je pro mě shrnutím toho nejlepšího z dosavadní činnosti obou autorů a doporučila bych ji těm, kterým nevadí trocha satirického humoru a ostřejších slov.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChytrost nejsou žádné čáry

Suchánek, Michal - Genzer, Richard

XYZ, 2012

Napsat komentář