Milostný dopis adresovaný čtení

dějiny čtení
Právě těmito slovy ohodnotil Manguelovu knihu Dějiny čtení magazín The New Yorker.  Chválou nešetřil ani týdeník Die Zeit, který o ní řekl: „Kniha stejně učená jako hluboká a duchaplná. Opravdový ostrov pokladů v moři vydávaných knih… Velká, krásná kniha.“

Alberto Manguel: Dějiny čtení

Ve své knize Dějiny čtení dosáhl spisovatel, překladatel, editor a především milovník knih a čtení Alberto Manguel (nar. 1948) ideálního souladu mezi odborností a vášnivým zaujetím. Jeho pojetí čtení je postaveno na osobních vyznáních, útržcích z vlastního života včetně zasvětitelského zážitku, kdy ho téměř slepý J. L. Borges jednou v Buenos Aires požádal, aby k němu docházel a předčítal mu. Manguel představuje různé typy čtení (tiché čtení, předčítání, autorské čtení, věštění z knih a další), jejichž výklad často začíná historkami ze života známých spisovatelů či osobností kultury. To vše je zakotveno v historii, dějinnosti, která dává možnost vidět, jak se čtení proměňovalo a jakými zásadními zlomy procházelo a jaké hmotné prostředky v té které době mělo k dispozici (papyrus, pergamen, knihtisk, ale třeba i brýle). Manguelova kniha nás sugestivním způsobem svého výkladu přesvědčuje, že i našimi osobními čtenářskými životopisy probíhá velký „příběh“ dějin čtení.

Dějiny čtení

Autor: Manguel, Alberto

Vazba: brožovaná

Formát: 136 × 210 mm

Počet stran: 464

Cena: 349 Kč

ISBN: 978-80-7294-714-0

Knihu Dějiny čtení vydalo nakladatelství Host.

 O autorovi

Alberto Manguel (1948) je spisovatel, překladatel a editor. Narodil se v Buenos Aires a dětství prožil v Izraeli. V současnosti je kanadským občanem, ale žije především ve Francii, kde koupil a zrekonstruoval středověkou faru se stodolou, kterou učinil domovem pro sebe a pro svou obsáhlou knihovnu, čítající třicet tisíc svazků. Manguel je autorem řady knih z oblasti literatury faktu, například Slovníku imaginárních míst (1980), ale také románů, jako napříkladPřišly zprávy z cizí země (1991). Je aktivní rovněž na poli filmové kritiky a esejistiky. Coby editor připravil množství literárních antologií na různá témata. Za svou autorskou i editorskou činnost získal řadu ocenění mezinárodního významu. Česky kromě Dějin čtení (1996, česky poprvé 2007) vyšly ještě Manguelovy knihy Čtení obrazů (2000, česky 2008) a Knihovna v noci(2006, česky 2009).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny čtení

Manguel, Alberto

Host, 2012

Napsat komentář