Jste šťastní?

Obálka
Nedokážete se vyrovnat s některými událostmi v minulosti, máte problémy v přítomnosti nebo se bojíte budoucnosti? Eckhart Tolle zná recept na to, jak se netrápit a žít šťastný život. Klíčem je pro něj přítomný okamžik.

A to je i důvod, proč svou knihu pojmenoval Moc přítomného okamžiku. Ta ve vydavatelství Lumeni vyšla jako audio kniha. Text čte Ladislav Běhůnek.

Eckhart Tolle byl podle svých slov velice nešťastný, i když dosáhl v životě nejednoho úspěchu. Dokonce uvažoval o sebevraždě. Dlouho nevěděl, co má dělat a jak se dostat ze začarovaného kruhu depresivních myšlenek. Až mu to jednoho dne došlo. Uvědomil si, že by si měl užívat přítomný okamžik. A náhle jako by prozřel a vše se mu vyjasnilo. Nejde o to, co bylo nebo bude, ale o to, co je. Přestal se trápit minulostí, protože ji nemohl změnit. Přestal řešit budoucnost, protože ještě nenastala. V přítomnosti máme podle něj velmi málo problémů a k nim lze přistupovat jen třemi možnými cestami. První z nich je smíření, druhou vyřešení, třetí opuštění. Když jste například nespokojení v práci, tak se s tím můžete buď smířit, nebo s tím něco udělat, nebo z práce odejít. Všechny tři jsou podle něj stejně legitimní a záleží jen a jen na nás, kterou zvolíme. Když si vybereme, problém zmizí.

To je v podstatě základ jeho učení, který ve své knize rozebírá mnohem podrobněji a také radí, jak jej uvést do praxe. Možná vás, když jste dočetli předchozí odstavec, napadla spousta otázek. Nebo jste si pomysleli, že to není tak jednoduché. Stejné nebo podobné námitky má řada posluchačů, kteří chodí na jeho přednášky. Proto nejčastější dotazy sepsal a odpověděl na ně. Kniha, kterou vám dnes představujeme, je vlastně souborem otázek a odpovědí ohledně Tolleho teorie o moci a síle přítomného okamžiku.

Publikace je v českých knihkupectvích k dostání také ve své tištěné verzi. Měla jsem možnost přečíst si ji, i slyšet audio verzi. Tolleho myšlenky nejsou zrovna jednoduché, na papíře je snazší sledovat je. Můžete se k jednotlivým větám vracet podle libosti. Na druhou stranu, když je slyšíte, máte pocit, že jsou silnější. Více vyzní. To mělo však konkrétně pro mě ještě jeden důležitý aspekt. V knize jsem neměla dojem, že Tolle svou teorii (on tvrdí, že je šťastný, ale v podstatě jde stále jen o teorii) prosazuje. V audio verzi mi přišlo, že autor hodně tlačí na pilu, že je chvílemi nekompromisní a arogantní.

Zároveň je podle mě škoda, že otázky nečetl jiný hlas než odpovědi. Takto se chvílemi mísí, protože občas klade Tolle otázky i sám sobě. V tištěné verzi je snadné odlišit je graficky.

Takže bych doporučila zájemcům nejprve tištěnou knihu, kde Tolleho systém snadněji pochopí, a pak, když je zaujme a pokusí se jej aplikovat na svůj vlastní život, ať se dodatečně pustí i do audioverze.

 

Knihu Moc přítomného okamžiku naleznete na www.audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize

Napsat komentář