Kluci z Holešovic v akci

Mirek_a_spol
Znáte Boříka a jeho kamarády? Pokud ne, tak se seznamte: Bořík, Mirek, Čenda a Aleš. Prostě parta kluků, kteří prožívají různá dobrodružství a v nouzi si přispěchají na pomoc.

Zrovna jako v novém vydání dílu s názvem Mirek a spol.. Bořík prožívá velké trápení – rodiče jsou na pokraji rozvodu a navíc se má jejich činžák bourat, a tak se musí stěhovat na druhý okraj Prahy do nového. To by znamenalo i změnu školy a tedy i konec jejich bezva party.

Ani jeden z kluků to však nechce dopustit, a tak dají hlavy dohromady a vymyslí plán, jak zabránit Boříkovu stěhování. Čenda s Alešem píší inzeráty, že vymění byt na sídlišti za byt v Holešovicích a Mirek vykoumá, že nejlepší by bylo provést archeologický průzkum ve sklepení a objevit tam nějakou vzácnost, díky níž by se dům bourat nemohl. Jak se záhy ukáže, oba plány však mají své háčky. Inzerát podaný dětmi působí nedůvěryhodně a prokopat betonovou podlahu sklepení by mohla možná sbíječka, ale ne krumpáč a lopaty v pubertálních rukách.

Nebyli by to však kamarádi, kdyby je počáteční nezdar odradil. Aleš s Čendou dokonce najdou dvě starší sestry, které by na sídliště rády šly, ale Bořikovi rodiče nechtějí o něčem takovém ani slyšet. Mirek dále rozvíjí teorie o archeologickém výzkumu, výkopové práce chce však nechat na dospělých. Pod falešnou záminkou se seznámí s Malým Lojzíkem, zlodějíčkem, který při představě „pokladu“ ukrytého pod podlahou přislíbí pomoc. Lži se kupí, do suterénu se opravdu někdo vloupe a odcizí velké bedny, po nichž však nikdo nepátrá. Kluci neví kudy kam, pomoc hledají u své trenérky sportovního kroužku Kateřiny i u dvojčat Huga a Lorence z detektivní kanceláře Huklor. Kdo je zloděj a kdo vůdce zločinecké bandy? Komu připadne srdce krásné a kurážné Kateřiny – nemastnému studentovi práv Luborovi, nebo věčnému smolaři Malému Lojzíkovi?

Mirek a spol. je příběh vskutku detektivní a zaujme děti i dospělé. Ukazuje, že děti jsou schopné rozšifrovat svět dospělých, i se v něm orientovat. Zaslouží si tudíž naši otevřenost a důvěru. Kdyby Boříkovi rodiče tušili, jaký spád událostí vyprovokují svým tajnůstkařením, určitě by si to rozmysleli. Celý děj vypráví Bořík ze svého pubertálního úhlu pohledu, místy přemoudřelým až dospělým způsobem, který nepostrádá smysl pro humor a schopnost zasmát se sám sobě. Většinu dobrodružství prožívá jen s Mirkem, i proto je jeho jméno v názvu knihy, přestože není vypravěčem. Napínavé eskapády prošpikované komickými situacemi, ale i zoufalství z naprostého nepochopení – to vše můžete zažít díky mistrnému líčení z pera Vojtěcha Steklače (*1945), kterého znáte nejen jako tvůrce literatury pro děti a dospělé, ale i jako překladatele, novináře a publicistu.

Jeho knihy o Bořikovi, Mirkovi, Alešovi a Čendovi vycházejí v novém vydání v nakladatelství XYZ. Jsou ilustrovány nikoliv Adolfem Bornem, jak bývalo zvykem, ale příležitost doprovodit je dostal mladý ilustrátor, spisovatel a scénárista, také komiksový kreslíř, který vystupuje pod pseudonymem Vhrsti, vlastním jménem Vojtěch Jurík (*1975).

Pokud se rádi smějete a prožíváte bláznivá dobrodružství nejen při pasivním hledění na obrazovku televizoru, určitě nezapomeňte knihu Mirek a spol. z cyklu Kompletní Boříkovy příhody zakoupit. Stojí za to si ji připomenout, prostudovat nové, neotřelé obrázky, a pak ji darovat dětem. Potěší jak pubertální výrostky, tak i mladší čtenáře, kteří si již četbu zamilovali. Není to však rozhodně čtení pro ty, kteří slabikují, protože celý román má přes tři sta stran, což by asi nezvládli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMirek a spol.

Steklač, Vojtěch

XYZ, 2012

Napsat komentář