Životem zocelený a ženami milovaný Alexis Zorba

1397146_57138281(1)
Nesnáším filosofování, ale když moudrý Alexis Zorba, protřelý životem a událostmi, jimiž si prošel, začne svému příteli radit, co se životem a jak se chovat k ženám, nepůjde jen o filosofické bláboly, ale o pravdivá tvrzení, kterým se naučil během svého nelehkého života plného hudby, alkoholu a žen.

Alexis Zorba sice není žádný stařík těsně nad hrobem, ale když začne vyprávět o tom, co všechno prožil, kde všude byl a kolik žen měl, zdá se, že už ho v životě nic zajímavého potkat nemůže. Pak se ale seznámí s knihomolem, mladým spisovatelem, jenž doposud trávil čas pouze s knihami a ženám se vyhýbal. To se rozhodne změnit a Zorba mu k tomu má pomoci. Oba začnou žít svůj život od začátku. Dny tráví v lignitovém dole, hrou na santuri, zpěvem, dobrým jídlem a v případě Alexise i v náručí žen. Jenže takový život nelze vést dlouho, a když se jednoho dne práce v dolech zvrtne a lanovka, kterou sám Zorba vymyslel, se zřítí, život se jim obrátí naruby a už nic nebude jako dosud.

Částečně autobiografický román, ve kterém se autor Nikos Kazantzakis nechal při tvorbě postavy Řeka Zorby inspirovat svým přítelem, je především oknem do duše dvou ústředních postav – jedné, která neprožila vůbec nic a ráda by to změnila, a druhé, jež už má pořádný kus života plného vzrušení, špatných i dobrých okamžiků za sebou, ale tuší, že v životě má ještě mnoho úkolů, které musí splnit, než se odebere na věčnost…

Na tři sta osmnácti stranách se autor snaží vylíčit mnohá živoní moudra, řeckou historii a život krétských obyvatel. Přestože téměř na každé straně trochu toho filosofování najdete, místy se i odreagujete a budete se potutelně usmívat Zorbovu smýšlení o ženách a jeho pokusech vyjít ženám ve všem vstříc, a to za každé situace – ať je ošklivá nebo hezká, bohatá nebo chudá, chytrá nebo hloupá. A občas se kvůli svým slibům dostane do pořádné šlamastyky.

Máte dvě možnosti. Buď si knihu zamilujete a přečtete si ji znovu, abyste doopravdy Alexisi Zorbovi porozuměli, abyste pochopili jeho život a smýšlení, nebo román nedočtete vůbec a v hlavě vám zůstane jen něco o užvaněném a světem otřelém Řekovi, který si nebere servítky a úctu má jen k málokomu a k máločemu, a nudném spisovateli, který nedokáže myslet na nic jiného než na knihy.

Jedno je ale jisté, Řek Zorba je klasickou literaturou, jež by neměla chybět v žádné kvalitní knižní sbírce.

Knihu Nikose Kazantzakise vydalo nakladatelství XYZ ve společnosti Albatros Media v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŘek Zorba

Kazantzakis, Nikos

XYZ, 2012

Napsat komentář