Kniha – akce – Brno, tak zní poznávací znamení nového festivalu I kráva má svou knihu

logotyp
Následující školní rok přinese novinku v podání oživení města Brna multižánrovým čtenářským festivalem I kráva má svou knihu. Iniciativa realizace projektu vznikla na půdě Ústavu hudební vědy Masarykovy univerzity Brno, aby následně protkala historické centrum moravské metropole svými putujícími knihovničkami s kulturním doprovodem.

Akce proběhne od 28. do 30. září 2011. Jelikož se jedná o vzdělávací kampaň pro širokou veřejnost, získal festival I kráva má svou knihu záštitu primátora města Brna, pana Romana Onderky. Na programu se podílí i studenti Fakulty výtvarných umění VUT, Střední školy uměleckých řemesel a Konzervatoře Brno. Specifická část programu proběhne díky úzké spolupráci také v prostorách Moravské zemské knihovny.

Festivalové dny budou mít putovní charakter, kdy si čtenáři na základě svých zájmů vyberou z široké nabídky z centrálně umístěných „site-specific“ knihovniček. Tyto tematicky oddělené čtenářské koutky budou stát jak v centru pouličního dění na Moravském náměstí, Zelném trhu, Náměstí Svobody či na Mendlově náměstí, tak i v klidnějších rezortech jako je park Lužánky, Denisovy sady, hrad Špilberk a Kraví hora. Historie, příběhy a kontexty jednotlivých umístění budou vyzdviženy individuálním výběrem literatury, jehož zde čtenář bude moci využít. V odpoledních hodinách budou knihovničky doplněny o prozatím utajené kulturní performance.

Co se týče čtenářské obliby spojení s kvalitní kávou a salonním prostředím, některé knihovny budou v rámci akce I kráva má svou knihu umístěny i do brněnských kaváren, jako například Café Práh, Café Evropa, 3Trojka, Leporelo+, Tungsram a další. O originální pojetí zařazení projektu do jednotlivých interiérů se postarají studenti brněnské Fakulty výtvarných umění VUT.

V rámci dopoledních bloků se programová skladba přemístí do prostor Moravské zemské knihovny, kde proběhne paralelní vzdělávací větev pro středoškolské publikum. Zde bude studentům nabídnuta prohlídka knihovny včetně představení nových technologií užívaných v knihovně, prohlídky starých tisků či ukázka digitalizace, otevřená autorská čtení, divadelní představení či workshop Materiálová laboratoř s možností vyzkoušení ipráce ilustrátorů nebo vazby knih. Vizuální zážitek umocní jedinečná multimediální projekce, o kterou se postarají mladí brněnští tvůrci.

Doplňující, multigenerační potenciál akce bude představovat prémiový obsah tzv. Předčítačů. Tato odnož zapojí díky zájmu i dobrovolné studenty, kteří navštíví domovy pro seniory v Brně a přečtou zde klientům zvolená literární díla.

Doporučení:
Share

Napsat komentář