Hurá do školky!

skolka_uvod
S blížícím se koncem prázdnin čeká spoustu malých dětí a jejich rodičů velká změna, je to nástup do školky. Doposud neznámé prostředí přinese dětem nové kamarády, hračky a spoustu nových a zajímavých zážitků. Zároveň však k nástupu do školky patří často slzičky nejen dětí, ale také jejich rodičů, je třeba se obrnit trpělivostí a hlavně děti na tuto velkou změnu připravit.


Malým pomocníkem by rodičům mohla být kniha Školka ze série Místo, které znám, ve které čtenář prožije s malou Kačenkou první den ve školce. Knihu napsala Susa Hämmerle a ilustrovala Kyrima Trapp.

Dobré ráno, školkáčku! – říká maminka. Kačenka zívá a celá září. Dnes jde poprvé do školky! Rychle vyskočí z postýlky. Rychle se oblékne. Tatínku proč se školce říká školka? – ptá se při snídani? Protože děti jsou malé sazeničky a musí ještě hodně vyrůst. – směje se tatínek.

Kačenka se do školky moc těší, u snídaně si o ní povídá s tatínkem. Pak jí tam maminka odvede, seznámí se s paní učitelkou a poznává ostatní děti. Pomůže Tomáškovi, kterému je smutno po mamince, prohlédne si všechny hračky, umývárnu, záchody. S dětmi se nasvačí, vyrobí si masku, pohraje si v tělocvičně a na zahradě. Také se setkává s malou křivdou, když je na ni trošku drzá malá Eliška, se kterou se nakonec spřátelí. Den uteče jako voda a Kačenka odchází s tatínkem domů.

Tatínek má s sebou plyšového tygra. Na cestě domů ho Kačenka k sobě přitiskne: Víš co tygře? – říká. Školka je nejlepší zahrada na světě. A zítra půjdeš se mnou!

Jednoduchý text, který přiblíží dětem dění ve školce, krásně doplňuje spousta milých obrázků. Jsou na nich zachyceny všechny emoce, které děti prožívají. Radostná příprava do školky, rozpaky v šatně a smutek z loučení, skotačení v herně, tahanice o hračky, dovádění v umývárně, pláč a vše, na co je dobré děti připravit a rozumnou formou jim vysvětlit. Během vyprávění musí čtenář pomáhat Kačence něco nebo někoho najít: Ale kde je tygr? Kam mohl jít Tomášek? Mají tam i flétnu? Na závěrečné dvojstraně jsou obrázky věcí, které Kačenka ve školce viděla a které má čtenář za úkol vyhledat v knize.

Kniha určitě potěší každého budoucího „školkáčka“, je důležité mu ovšem vysvětlit, že každá školka je jiná, aby neočekával totožné prostředí, jaké je popsané a hlavně namalované v knize, a nebyl pak realitou zklamaný.

Nakladatelství Grada vydalo v sérii Místo, které znám také tyto další tituly: Nemocnice, Dětský lékař, Zubní ordinace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkolka

Susa Hämmerle, Kyrima Trapp

Grada

Napsat komentář