Návrat „normální rodinky“

úvodní foto
Mezi jeden z našich nejoblíbenějších seriálů patří „Taková normální rodinka“. Již od svého vzniku (r. 1971) se pravidelně vrací na naše obrazovky a má své věrné, ale také nové diváky. Literární předlohu k tomuto oblíbenému seriálu napsala Fan Vavřincová.

Fan Vavřincová (vlastním jménem Věra Němotová) stvořila tak trochu ztřeštěnou rodinu Hanákových, do které patří babička, která píše detektivky (Marie Rosůlková), její dcera – nedoceněná zpěvačka Cilka (Dana Medřická) s manželem – milovníkem zvířat Oldřichem (Zdeněk Řehoř), kteří mají starší dceru Pavlu (Jana Štěpánková) a mladší Kačenku (Daniela Kolářová). Pavla má manžela Petra (Eduard Cupák) a dvojčata Petra a Pavla, přezdívané Raubíři. Kačenka chystá svatbou se Zdeňkem (Jaromír Hanzík). V závěru série přibudou do rodiny dva přírůstky, Pavla porodí Honzíka a Kačenka Aničku. Díky hvězdnému hereckému obsazení a hlavně díky jemnému humoru autorky tak vznikl velmi úspěšný a vlastně vůbec první „český sitcom“.

Po téměř čtyřiceti letech vzniklo pokračování osudů této rodinky pod názvem Taková normální rodinka se vrací. Nové příběhy se odehrávají po třiceti letech. Babička, Cilka, Oldřich a Petr již zemřeli. Ovdovělá Pavla je již dvojnásobnou babičkou, jeden syn se oženil v Americe a má dceru Daisy, druhý žije u maminky s manželkou lékařkou, synem Martinem a bratrem Honzou. V domě bydlí také Kačenka, Zdeněk a jejich dvě dcery – vzorná Anička a rebelka Manča.

V jednotlivých kapitolách, kterých je v knize celkem šest, prožívá čtenář s rodinkou drobné konflikty, humorné situace a nedorozumění. Honza si přivede domů roztomilou Míšu, která se nelíbí Pavle. Do rodiny přibude pejsek a kočička. Andulka, kterou zajímala jen práce, se zamiluje, Kačenka si zlomí nohu…

Je moc dobře, že se autorka, v duchu dnešní doby, neuchýlila k tomu, že by udělala z některého z dětí překupníka drog nebo „feťáka“. Rodina žije poklidným životem, její nejstarší členové jsou již důchodci, starší děti mají „seriozní“ povolání a mladší, i když občas zlobí, jsou celkem bezproblémoví. Některé situace jsou skoro až naivní, hlavní postavy většinou „vzorňáci“, ale proč ne. Autorka si určitě nekladla za cíl udělat „sondu“ do problémů současné rodiny, ale chtěla čtenáře pobavit a co nejlépe navázat na předešlé osudy rodinky. Podle mě se jí to povedlo, a stejně jako vzniklo pokračování v knižní podobě, od září bude televize Prima vysílat pokračování televizní pod názvem Rodinka. Díky zdařilé předloze, zkušenému režisérovi (Dušan Klein) a kvalitnímu obsazení (nově Lucie Vondráčková, Lenka Vlasáková, …) by to neměl být …přece vůbec žádný problém (řečeno slovy nebožky babičky).

Závěrem bych ještě ráda připomněla, že autorka napsala tuto knihu v době, kdy již překročila devadesátku (rok narození 1917), což je obdivuhodné.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTaková normální RODINKA se vrací!

Fan Vavřincová

XYZ

Napsat komentář