Dobrodružství malého dráčka

dráček
Co se stane, když se u jezera Titicaca, které leží uprostřed Andského pohoří, objeví znenadání malý dráček? Bude z toho velké pozdvižení, jež ovládne všechny starousedlíky.

Dráček, celý fialový a trochu obtloustlý, je hodně velkou zvláštností už sám o sobě. Aby toho nebylo málo, místo ohně chrlí mýdlové bubliny. I přes své zvláštnosti si ale brzy najde kamarády, kteří ho mají rádi takového, jaký je. Jednoho dne ale není k nalezení. Co se s ním stalo? Neunesl ho náhodou zlý duch Čulačaki?

Milou publikaci napsal Hernán Garrido-Lecca a ilustrovala Andrea Tachezy. Do češtiny ji přeložila Martina Mašínová. Vyšla v nakladatelství Albatros v říjnu roku 2012. Jmenuje se Dráček od jezera Titicaca.

Autor se narodil v Peru. Je to muž mnoha tváří – ekonom, pilot, námořník, vynálezce, politik a spisovatel. To všechno již ve svém životě dělal a vše vždy s radostí a láskou. Už odmalička se zabýval několika činnostmi naráz, proto mu to asi vydrželo až do dospělého věku.

Na svém kontě má velké množství různých knih. Píše hlavně pro děti, ale mezi jeho díla můžeme zařadit i odborné publikace. Ty se věnují oborům, ke kterým má Garrido-Lecca blízko.

Dráček, jenž je hlavním hrdinou celého vyprávění, se jmenuje John-John. Autor hned v úvodu knihy děkuje svým dětem za to, že ho k tvorbě inspirovaly. Jedno totiž vymyslelo jméno pro záhadného tvora a druhé si vysnilo jeho podobu. Je moc hezké, že dospělí občas vyslechnou přání svých dětí. Někdy to totiž může být užitečné. Vznikne z toho například milá a moc pěkná publikace.

John-John rád vyspává. Po vydatném spánku se rád nasnídá. Ze všeho nejraději jí bobulky a různé listí, kterého je v pralese víc než dost. Večer pak nechodí spát, ale vykládá si se svými novými přáteli strašidelné historky o třínohých příšerách nebo dvouhlavých obludách. Nakonec se ale jejich vyprávění vždy stočí k to mu nejhoršímu, co by je mohlo na území Andských hor potkat. Je jím děsivý jaguár.

Jednoho dne se objeví u jezera krásná dračice Mariana. Ta svůj mužský protějšek okouzlí natolik, že s ní John-John na čas zmizí. Jenže o téhle slečně nemají ostatní kamarádi ani potuchy, a tak se začnou bát toho nejhoršího.

Publikace je plná roztomilých podobizen zvířátek, která by se v normálním životě asi moc nekamarádila. Už netypický dráček je důkazem velké fantazie nejen samotného autora, ale i jeho dětí.

Myslím si, že na hlavním hrdinovi můžeme ukázat to, že když je někdo jiný, nemusí být nutně zlý nebo špatný. Ostatní tvorové se ho ze začátku bojí nebo se mu posmívají hlavně proto, protože je jiný. A to i v běžném světě dost lidí straší.

Dílo je složené z několika příběhů, které na sebe navazují. Ale zajisté není třeba je číst v zavedeném pořádku.

Knížka je milým vyprávěním, které budou vaši potomci rádi poslouchat před spaním nebo si ho budou číst samy, pokud se jedná o větší čtenáře. Text je totiž jednoduchý a poměrně krátký.

Nechte své děti objevit tajemství, jež se skrývá v tajemném amazonském pralese. Zajisté se budou dobře bavit. A kdo ví, třeba zaujme i některé dospělé.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDráček od jezera Titicaca

Garrido-Lecca, Hernán

Albatros, 2012

Napsat komentář