Tajemná pevnost u Králíků

Hurka_uvod
Autor této publikace, Martin Ráboň, patří mezi známé historiky, kteří se zabývají československou fortifikací v období první republiky. Sepsal již několik děl popisujících kralickou pevnostní oblast. V roce 2010 k nim přibyla nově sepsaná kniha o tvrzi Hůrka (či také Horka, jak zní původní název této tvrze v pardubickém kraji), nazvaná Hůrka – Tajemná pevnost u města Králíky. Publikaci vydalo nakladatelství a vydavatelství Spolek přátel československého opevnění Brno jako již 25. svazek v edici Fortifikace.


Rozsah knihy je 36 stran formátu A5 křídového papíru, plných textu s hojným doprovodem dobových i současných fotografií. Při prvním pohledu vás jistě zaujme její obálka, kterou tvoří kolorovaná dobová fotografie vchodového srubu tvrze s přidanou postavou vojáka, jež vás uvádí do atmosféry předválečné republiky, připravené na válku. Na počátku díla autor přibližuje čtenáři důvody, proč byly v Československu budovány tyto nákladné stavby, vypsána je i jejich stručná historie a charakteristika. Autor vás dále seznamuje s tvrzí Hůrka a popisuje všechny její části, podzemní i nadzemní.

V knize také čtenář nalezne barevnou, půdorysně zpracovanou mapu celé tvrze s vyznačenými vysvětlivkami k jednotlivým objektům. Schéma doprovází řez všech pěti tvrzových staveb. Plánek je vyobrazen jednoduchým a přehledným způsobem, díky kterému si čtenář dokáže snadno představit rozlehlost celé tvrze.

Následující kapitola pojednává o historii Hůrky v době okupace nacistickým Německem, kdy musela zakusit jak úděl terče nacistických zbraňových zkoušek, tak i zdroje většiny pancéřových prvků, které se dále použily ve válečné mašinérii. Další strany jsou věnovány poválečnému osudu tvrze od její revitalizace pro potřeby armádního skladu přes nepovolené demoliční práce národního podniku Kovošrot, který zde vytrhal zbývající nedotčené zařízení, až po její předání městu Králíky a zpřístupnění veřejnosti v roce 2008 jako muzea československého opevnění se stálou expozicí.

Publikace v závěru obsahuje souhrn kontaktních informací, anglické, německé, francouzské a polské resumé, použitou literaturu a ukázku dalších publikací od nakladatelství a vydavatelství Spolek přátel československého opevnění Brno. Knihu uzavírá mapka zobrazující průběh opevněné linie v oblasti Králíky, která bude jistě velmi nápomocná, pakliže se čtenář rozhodne k návštěvě tvrze či okolních „pevnostních“ muzeí, jež jsou na mapě zvýrazněny.

Kniha je k dostání jak na internetu, tak přímo na tvrzi. Celkově je zpracována čtivým způsobem, vhodná i pro laiky, pro které byla určena především. Obsahuje všechny důležité informace, jež by člověk při návštěvě samotné tvrze slyšel od průvodců, avšak v několika případech zabrousí i do podrobnější látky, na kterou při prohlídce nezbývá čas. Miniprůvodce zbytečně nezachází do krajních detailů, kde by se pojednávalo o konstrukci jednotlivých zařízení a podobně, které by pro laika neměly žádnou informační hodnotu. Celkově je kniha hodnocena jako dobrý krok při zpřístupnění tvrze a při její prezentaci na trhu mezi zájemci o problematiku československého opevnění.

Závěrem bych knihu doporučil všem, které toto téma nějakým způsobem oslovilo. Jistě vás nebude mrzet investice do této publikace.

Hůrka – Tajemná pevnost u města Králíky

Autor: Martin Ráboň

Vydalo nakladatelství a vydavatelství Spolek přátel československého opevnění Brno

 

 

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář