Drsná detektivka z horké pláže

Mrazivé léto
Ve Španělsku bývají léta opravdu horká. A nemusí v nich ani figurovat záhadný vrah mladých dívek, jak tomu je ve zbrusu nové detektivce pro náctileté.

Snad proto se jmenuje Mrazivé léto – že vám při čtení bude běhat mráz po zádech. A může vám být klidně více než doporučených třináct let. Autorkou napínavého thrilleru je Manuela Martini (*1963), která se narodila v Mohuči, studovala historii a literární vědu a působila v reklamní sféře. Spolupracovala i při natáčení dokumentárních filmů. Po několika letech strávených v Austrálii, dnes žije v jižním Španělsku a píše detektivní romány pro dospělé. Mrazivé léto je prvním z řady, které stvořila pro mládež.

Patnáctiletá Lyra pochází z Německa, odkud se před lety s maminkou přestěhovala do slunného Španělska. Právě jí začínají prázdniny, které by ráda strávila lenošením s kamarády na pláži. Jenže nejprve je nezvěstná a potom i nalezena mrtvá jedna z jejích spolužaček Pia Hellmannová. Na vidinu krásného léta tak padne ošklivý stín. Maminka se o Lyru bojí, ona sama touží tomu, co se skutečně stalo, přijít na kloub. Spolu s kamarády Oliverem, Patrickem a Beou začnou pátrat na vlastní pěst. Po dílčích neúspěších pokračuje už jen Lyra s Patrickem. Setká se navíc s tajemným pětadvacetiletým Leandrem, který tvrdí, že před deseti lety byl zamilovaný do její sestry Violy, které tehdy bylo patnáct. Je velmi přitažlivý, navíc tvrdí, že Viola, která tenkrát podle rodičovské verze zahynula pod koly automobilu, nezemřela, ale žije někde v okolí. Lyra touží najít sestru, na niž má jen nezřetelné vzpomínky. Dobere se však velmi krutého poznání.

Opravdu jde o skvěle napsaný příběh. Kontrast slunného léta s chladnokrevným zločinem jen umocňuje celkový dojem. Příběh dotvářejí snové iluze, naznačující, že pravda je trochu jiná, než tvrdí oficiální zprávy. Ukazuje zarputilé hledání skutečnosti a odhaluje poznání, že láska je mnohdy blíž, než si člověk myslí. Nevybízí k tomu, aby děti odhalovaly zločince – Lyra je částečně detektivem proti své vůli, protože policie výsledky jejich pátrání nechce brát vážně. Navíc podprahově předává varování, že neznámý člověk nemusí být tím, kým se jeví, ale může v něm být ukryté nebezpečí. Myslím, že z tohoto románu to naše mladé slečny přijmou lépe než jen z rodičovského kázání a zakazování styku s neznámými lidmi.

Manuele Martini se podvedlo stvořit napínavé čtení, které uspokojí jak náctileté, tak dospělé čtenáře. Román Mrazivé léto vydalo letos nakladatelství Fragment tak, aby se mohlo objevit pod vánočním stromečkem. Pokud máte doma náctiletou slečnu, určitě neváhejte a knihu jí zakupte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeThriller – Mrazivé léto

Manuela Martini

Fragment, 2012

Drsná detektivka z horké pláže - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. abc napsal:

    Jentak mimoděk, Pia nebyla Lyřina spolužačka…

  2. Alena Badinová ABA napsal:

    Od paní autorky vyšla v Fragmentu další kniha Výkřik do tmy. Dcerka už četla obě a moc se jí líbily. I když Mrazivé léto prý bylo napínavější ;) Stejně obě přečetla na jeden zátah…

Napsat komentář