Poezie na zimní večery

858
Již čtvrtá sbírka brněnského básníka Martina Stöhra vychází v těchto dnech v nakladatelství Host. Pokud máte rádi básně, je tato kniha pravou volbou.

Martin Stöhr: Smích ze snu

Stöhrova čtvrtá sbírka — básně civilní, nenucené, a přesto také okouzlené, melancholické a ironicky hravé. Stesk a smích. Pocity, které zažíváme, když končí neděle, odjíždí pouť, zkrátka „je po sezóně“. Stöhr dokáže na malé ploše lehce a přirozeně načrtnout lhotákovská zátiší: „zapraská tiše v kýlu lodi večera / nad kurty vybuchne mír a stíny / zvonice továren / strojovny kostelů / pěšina ohrada stoka a kopretiny“. S lehce ironizovanou nostalgií vzpomíná na dětství, opatrně (aby snad lyrika nezněla přespříliš lyricky), leč o to uvěřitelněji a přesvědčivěji skládá hold svým nejbližším. Jako by se zde odehrával souboj mezi zjitřeným vnímáním na straně jedné a wernischovsko-nezvalovskou hravostí, ke které patří jistý odstup, na straně druhé. Kolik lze přiznat prostého okouzlení a citu, kolik sečtělosti a kdy je třeba se na to všechno podívat zvenčí, neuvěřit tomu, pousmát se, své „nálezy“ shodit? Souboj dopadá vzácně nerozhodně; jakkoliv se jednotlivé texty liší svou atmosférou i obrazností, výsledkem je soudržný a působivý soubor.

Smích ze snu

Vydalo nakladatelství Host

Autor: Stöhr, Martin

Počet stran: 72 stran

Vazba: brožovaná

Formát: 122×185 mm

Rok vydání: 2012

Cena: 197 Kč

ISBN: 978-80-7294-779-9

Více o knize se dozvíte zde 

O autorovi

Martin Stöhr (nar. 1970 ve Zlíně) je básník a publicista. Vystudoval Pedagogickou fakultu UP v Olomouci. Vydal sbírky Teď noci (1995), Hodina Hora (1998) a Přechodná bydliště (2004, Cena Jana Skácela). Jeho básně vyšly v řadě českých antologií, časopisecky na Slovensku a v překladech také v Německu, Polsku, Slovinsku a Bulharsku. V roce 2000 založil vlastní knižní edici MaPa, ve které se věnuje vydávání poezie. Pracuje jako redaktor časopisu a nakladatelství Host. Žije v Brně.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmích ze snu

Stöhr, Martin

Host, 2012

Napsat komentář