Kterak si myška hledala nový domeček

novy_domek_Portál
Ilustrace hrají v knihách pro děti velice významnou roli. Bez nich by se pro ně staly nezajímavými a ničím by je nelákaly ke čtení…

Petr Horáček je ilustrátor a zároveň i autor knížek pro ty nejmenší čtenáře. Narodil se v roce 1967 v Československu, po studiích odborné školy výtvarné se věnoval práci designéra. Když studoval Akademii výtvarných umění, seznámil se tu se svou budoucí ženou Claire a po absolvování spolu odjeli do Anglie, kde žijí dodnes. Mají spolu dvě dcery a zřejmě právě ony byly tou motivací k tomu, aby se začal věnovat dětským knihám. Stal se z něj světově uznávaný autor. Doposud vydal pětadvacet titulů a na dalších pracuje. Za svou práci získal i několik ocenění. V roce 2001 obdržel Cenu roku pro začínající autory za knihy What is black and white (Co je černé a bílé) a Strawberries are red (Jahody jsou červené). Kniha A new house for mouse (Nový domek pro myšku) byla v Holandsku zvolena Obrázkovou knihou roku 2008. A právě tuto poslední zmiňovanou u nás vydalo v letošním roce, spolu s dalším Horáčkovým dílem Husa Líza, nakladatelství Portál.

Knížka vypráví příběh myšky, která najde velké jablíčko. Jenže se objevuje problém, protože její domeček je na toto ovoce moc malý. Rozhodne se, že se vydá na cestu, aby si našla větší obydlí. Při svém putování jich objeví několik, ale každý má již svého majitele. Podaří se myšce najít nové doupě, ve kterém by byla spokojená?

Titul nevyniká velkým počtem stran, jedná se o velmi útlou knížečku. Co ale malé čtenáře zaujme nepochybně, jsou krásné, barevné ilustrace, jimiž toto dílo doslova překypuje. Je to vcelku logické, neboť Petr Horáček nejprve příběh namaluje a teprve potom k němu vymýšlí slova. Jeho knihy tak dostávají zcela jiný rozměr.

Horáčkovy ilustrace jsou vtipné, a hlavně originální. Autor v nich nepřibližuje pouze určitý „pojem“, o kterém zrovna na stránce vypráví. Snaží se zachytit mnoho detailů v celém prostoru.

Text je jednoduchý, s krátkými větami, bez složitých slov. Tím jej ocení jak ti nejmenší, se kterými si mohou číst rodiče, tak i třeba začínající čtenáři, jež se učí písmenka. Kniha nutí ke spoupráci mezi rodičem a dítětem. Nutí děti nejen poslouchat, ale především aktivně se zapojovat a to právě díky obrázkům, podle kterých se dá naprosto báječně celý příběh převyprávět.

Nechybí samozřejmě ani výchovný podtext, kdy budou mít děti možnost pochopit, že domov je místo, kde se cítíme šťastni a spokojeni a že se vždycky dá uzpůsobit našim představám…

Knížku mi nezbývá než vřele doporučit. A rozhodně se budu těšit na další díla tohoto, v Čechách zatím ne moc známého autora.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNový domek pro myšku

Horáček, Petr

Portál, 2012

Napsat komentář