Umíte vládnout?

466px-Portrait_of_Niccolò_Machiavelli_by_Santi_di_Tito
Někdo se se schopností získávat oblibu a respekt narodí, jiní se pro dosažení vytouženého vůdčího postavení musí mnoho naučit. Pravděpodobně nejznámější příručka, která radí, jak se stát obávaným i uznávaným vládcem, vznikla před bezmála pěti sty lety.

Historik, diplomat a spisovatel Niccolò Machiavelli tehdy napsal své nejvýznamnější dílo Vladař. Adresoval jej panovníku Lorenzovi Medicejskému jako osobní dar, po autorově smrti však spis byl vydán a postupem času se stal povinnou četbou každého, kdo usiluje o politickou kariéru nebo se zajímá o otázky morálky a moci. Nejnověji kniha v českém překladu vychází v nakladatelství Argo.

Machiavelli hned na úvod vymezuje typy vladařství a způsoby, jak je možné se v nich dostat k moci. Každý z nich potom rozvíjí, ukazuje jeho výhody i problémy a radí, jak si tak či onak nabytou moc udržet. Věnuje se otázce vztahu státu a církve, zamýšlí se nad tím, jakou armádou by panovník měl disponovat, neopomíjí uvést ani strategie účinné v zahraniční politice. A přestože v začátku díla upozorňuje, že se jeho úvahy týkají výhradně knížectví, tedy autokracie, mnohé z jeho poznatků jsou velmi aktuální i v demokratických státech naší doby.

Pravděpodobně nejcitovanější a pro mnohé nejproblematičtější částí knihy jsou kapitoly týkající se vztahu k poddaným. Machiavelli upozorňuje, jak těžké je udržet si zároveň respekt i oblibu lidu, a upozorňuje, že zdařit se to může jen při uváženém a velmi opatrném užívání metod, z nichž některé bychom dnes označili za politicky nekorektní nebo dokonce kruté. Právě proto mnozí s autorem spojují tvrzení, že účel světí prostředky, a považují jej kvůli tomu za bezohledného cynika. Je však potřeba zdůraznit, že Machiavelli je přesvědčen, že hlavním cílem panovníka by mělo být blaho lidu. Obohacování se na úkor poddaných nebo tvrdé prosazování vlastních zájmů naopak odsuzuje.

Autorovy teorie jsou dokládány příklady z historie a je patrné, že knihu napsal člověk vzdělaný a inteligentní. Tomu odpovídá i systematické členění textu do kapitol a stručné, přesné vyjadřování. Ani v náročnějších pasážích se proto čtenář neztratí. Pro ty, kteří by se rádi seznámili s politikou a jejími etickými otázkami, ale obávají se náročných odborných textů, je tak Vladař ideální volbou. Stejně užitečný může být pro každého, kdo chce nahlédnout do historie v překvapivých souvislostech nebo skrze ni porozumět naší době. A jako inspirace jistě poslouží také všem pracovníkům na vedoucích pozicích.

Foto: en.wikipedia.org, Santi di Tito, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVladař

Machiavelli, Niccolo

Argo, 2012

Napsat komentář