Cesta za odhalením vlastní minulosti

Truman_signing_National_Security_Act_Amendment_of_1949
Každý z nás asi někdy četl vzpomínky lidí, kteří zažili útlak a nesvobodu stalinistického režimu v 50. letech. Jak ale krutou a nebezpečnou dobu vnímá dítě? Co si z ní pamatuje? A jak to dopadne, když se o mnoho let později pokusí zjistit, co se tenkrát před lety doopravdy stalo?

Charles Laurence se narodil v roce 1950 v Londýně. Jeho otec, sir Peter Harold Laurence, byl diplomat, a celá rodina se tak často stěhovala. V roce 1957 byl sir Peter vyslán do Československa, země zcela ovládané totalitním režimem. Již na hranicích si malý Charles uvědomoval, že toto místo bude jiné než všechny, která do té doby navštívil. A ubytování, jednání státních představitelů i nesmyslná omezení, která jako syn anglického diplomata zakoušel, jej v tom opakovaně utvrzovala.

Pobyt v Praze, na němž sedmiletému Charlesovi zpočátku vadil především ošklivý dům a nenáviděná škola, se však pro celou rodinu měl změnit v tragédii. Vývoj událostí, které vedly k neštěstí, začal, když se Charlesova matka seznámila s intelektuálem Jiřím Muchou, synem slavného malíře Alfonse Muchy, a jeho manželkou Geraldine, která pocházela ze Skotska. Obě rodiny se spřátelily a paní Laurenceová s Jiřím navázala poměr. Jak se ale později ukázalo, pro Jiřího tento vztah nebyl náhlým vzplanutím, nýbrž pečlivě naplánovanou špionážní akcí, jejímž cílem bylo sira Petera zdiskreditovat a přinutit ke spolupráci s komunistickým režimem.

Podobné praktiky, které se zdají jako vystřižené ze špionážního románu, byly u StB v 50. letech zcela běžné a atraktivní Jiří Mucha platil za agenta, jehož nejsilnější zbraní bylo právě získávání informací a kontaktů prostřednictvím navazování intimních známostí se ženami. Jak Laurence ve svém pátrání po minulosti odhaluje, Mucha byl na případy tohoto ražení nasazován často a byl ve své činnosti značně úspěšný.

Operaci s krycím názvem Petr, která byla namířená právě proti Charlesovu otci, však nedokázal dovést ke zdárnému konci. Rodina britského diplomata z ní přesto vyšla otřesená a rozvrácená. Nejhůře události nesla Charlesova sestra Kate, jejíž fyzické a především psychické zdraví se během pobytu v Praze dramaticky zhoršilo, což vedlo až k jejímu předčasnému úmrtí.

Kniha, kterou autor věnuje právě své zesnulé sestře, je pozoruhodná hned z několika důvodů. Přináší nová a dosud nepublikovaná zjištění o období 50. let, která jsou o to překvapivější, že je objevil cizinec, který v Čechách strávil jen malou část života a ani neumí česky. Přesto ale jeho rozhovory s Muchovou manželkou Geraldine i bývalými agenty StB přinesly ovoce, a my tak můžeme nahlédnout do prostředí tehdejších špionů a jejich obětí. Kromě toho, že přichází s cennými poznatky, však kniha také obsahuje velmi poutavý příběh, za nějž by se nemusel stydět žádný autor špionážní fikce. Vzpomínkový i dokumentární počin Společenský agent Jiří Mucha, který vyšel v nakladatelství Prostor, nenechá žádného čtenáře chladným.

Foto: en.wikipedia.org, autor: NARA, Wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpolečenský agent Jiří Mucha
Láska a žal za železnou oponou – intriky, sex, špioni

Laurence, Charles

BB/art, 2012

Napsat komentář