Život jednoho psovoda a jeho zlatého retrívra

Stopy pohresovanych
Členka pátracího a záchranářského týmu Susannah se rozhodla pořídit a vycvičit vlastního psa a poté s ním pracovat. Vzniklo tak pevné pouto mezi odvážným psem a cvičitelkou. Společně zachraňují životy lidí a vy můžete být u toho.

Obsáhlá publikace Stopy pohřešovaných vás na 350 stranách seznámí s neuvěřitelně akční ženou a jejím zlatým retrívrem Puzzle. Autorka a hlavní lidská postava knihy Susannah Charlesonová pracuje jako psovod se svou nerozlučnou psí přítelkyní Puzzle pro záchranářskou jednotku K9 v texaském Dallasu (jde o elitní dobrovolnický tým záchranářských psů). Titul vyšel v nakladatelství Práh v roce 2011.

Po třech letech práce v pátracím týmu byla autorka dostatečně zkušená, aby dostala povolení vycvičit záchranářského psa a poté s ním pracovat. V knize popisuje, jak ke svému pejskovi přišla, cestu letadlem se štěnětem v náruči, jeho seznámení s novým domovem i počáteční znepokojení nad jeho vylomeninami. Ještě předtím, než štěně domů přivede, musí provést určité úpravy. Všichni „obyvatelé“ Susanniny domácnosti si všímají změn v jejím chování. Těmi obyvateli jsou tři postarší kočky a šest dospělých psů. Jsou z útulku a Susannah jim poskytuje jakousi náhradní péči před tím, než je někdo bude adoptovat. Zachraňuje také psy staré, nemocné a ty, kteří by dostali smrtící injekce. V knize jim je věnován dostatečný prostor, v němž autorka popisuje jejich vzájemné vztahy a povahy členů celé smečky, kterou má doma.

Říkáte si, kdo může žít takovým způsobem života? Jak vypadá rodinné zázemí hlavní hrdinky? Na různých místech knihy se dočtete určité úryvky z jejího netypického života. Jakmile si je dáte dohromady, zjistíte, že dříve pracovala v ryze mužské profesi jako letecká instruktorka a prováděla průzkum na místech katastrof ze vzduchu. Pětkrát potratila a jednou se rozvedla. Smyslem jejího života je práce a o svůj domov se dělí s mnoha zvířaty. Život má do nejmenších podrobností přizpůsoben záchranářské práci. Docela mě překvapilo, nakolik je důležitý pro Susannah správný výběr mobilu. Potřebuje, aby byl dostatečně velký, pevný, aby se dal zavěsit a byl v gumovém krytu (ideálně oranžovém). Zvonění musí být tak silné, aby ji vzbudilo. Její mobil je totiž připojen na pípání pageru, které bohužel není melodické, ale trvá hodně dlouho a ozývá se do té doby, než si přečte text… Potom už je jen otázkou minut, za jak dlouho se dostane do terénu.

Tým, v němž Susannah pracuje, je povoláván k mnoha různým případům. Dozvěděla jsem se, jaký je obvyklý scénář: Někdo se pohřešuje, rodina jej nejprve hledá sama, poté přijíždějí hasiči a policie, vyhlašuje se oficiální pátrání a teprve potom, když se pohřešovaná osoba stále nenachází, povolají se psovodi. Během čtení knihy se dostanete k mnoha nejrůznějším případům – hledání utonulého, osob s Alzheimerovou chorobou, pomoc při tornádech a další.

K nejdojemnějším místům knihy patří osud starého psa, který byl u Susannah na dožití a jeho poslední chvíle života před poslední cestou k veterináři. Zajímavé jsou také nejrůznější historky, v nichž figurují psi. Těmi se to v knize jen hemží. Také se dozvíte, co zvláštního zažili ostatní členové týmu, publikace se nesoustředí pouze na zážitky hlavní hrdinky a jejího psa.

Autorka byla mnohokrát schovaná v hromadě trosek. Pokaždé cítí úlevu, když ji nějaký pes najde. Jejich úspěch utvrzuje její přesvědčení a důvěru v záchranářskou práci. Myslím, že hlavní hrdinka se pro tuto profesi narodila. Tolik lásky, kterou dokáže dávat zvířatům, obětavosti a vytrvalosti, ji činí výjimečnou. Kniha je natolik rozsáhlá, že si jen stěží zapamatuji všechny fantastické činy, které jsou v ní zapsány. Proto se budu k tomuto titulu určitě vracet. Za sebe publikaci mohu jen a jen doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStopy pohřešovaných

Charlesonová, Susannah

Práh, 2011

Napsat komentář