Pro majitele panelákových kočiček

Stastna kocka v byte
Možná už máte v bytě kočku nebo o její koupi teprve uvažujete. Dříve, než si domů pořídíte jakékoliv zvířátko, je třeba tento krok důkladně promyslet. Pokud už jste se rozhodli, jistě chcete, aby u vás bylo zvířátko šťastné. Tato příručka vám napoví, jak udělat spokojenou kočku v bytě.

Veterinární lékařka Laetitia Barlerinová vám přináší v publikaci nazvané Šťastná kočka v bytě rady, jak zaopatřit bytovou kočku a jak ji udržovat v dobrém zdraví. Je určena pro její stávající i budoucí majitele. Radí jim, jak kočku v bytě rozptýlit a zajistit jí harmonický život. Cílem je přehodnotit příbytek, v němž kočka prožije svůj život tak, aby její životní prostor byl dostatečně bohatý. Autorka říká, že s několika nápady a velkou mírou obrazotvornosti z domova můžete vytvořit zábavní park. A to nejen k velké kočičí radosti, ale i té vaší! Po přečtení knihy vás ujišťuji, že pokud se budete držet uvedených rad a triků, skutečně se vám to může podařit.

Publikace je rozdělena do šesti kapitol. První z nich je nazvaná Může kočka žít v bytě? Dozvíte se něco málo z historie domestikace kočky, poradí vám s výběrem plemena a získáte cenné informace o tom, jak přizpůsobit byt ještě před příchodem vaší nové společnice. Důležité je jistě Zdraví kočky žijící v bytě, o němž pojednává druhá kapitola. Upozorňuje na nebezpečné předměty, které na vašeho mazlíčka v bytě číhají. S nimi souvisí nejrůznější otravy a domácí nehody, k nimž patří přivřený ocas, poraněný jazýček, pořezané polštářky na tlapkách a další. Nabádá majitele, aby zvyšovali bezpečnost svého bytu, nepokládali těžké a skleněné předměty na vratký nábytek a uzavírali odpadkové koše. Z praktického hlediska mi připadá výborný seznam pokojových rostlin s uvedením jedovaté části a vyznačením, jakou toxicitu má pro kočku. Třetí část – Zařízení jejího prostoru v bytě je plná fotografií nejrůznějších druhů misek na krmivo, pelíšků a kočičích toalet. Nestačila jsem se divit, kolik typů takovýchto předmětů na trhu existuje. Obsáhlá obrazová část pokračuje i ve čtvrté kapitole – Její každodenní činnosti, v níž se budete moci nechat inspirovat škrabadly, kočičími stromy a hračkami pro vaše mazlíčky. Pátá část – Příchod spolubydlícího vás upozorní na možné komplikace, pokud budete chtít své kočce domů pořídit zvířecího kamaráda. Jestliže vás čeká změna bydliště, pak v šesté kapitole s názvem Procházky a stěhování najdete cenné rady. Pro kočičku je tato činnost zdrojem stresu a je vhodné jej co nejvíce potlačit, pokud to jde. Jak ochráníte svého miláčka před nepříjemnostmi, jak mu uděláte spokojený a zdravý domov, to se dočtete právě v této skvělé knížce.

Nebojte se pořídit si do bytu kočičku. S pomocí této příručky a svým citlivým přístupem z ní budete moci udělat spokojeného tvora. Faktem je, že v současné době žije celá jedna třetina z celkové kočičí populace v bytě. Nehrozí jim tak dopravní nehody, rvačky s jinými zvířaty, nemají tak velké riziko nakažení infekcemi či možnost otravy jako tam „venku“. Proto je také průměrná délka života koček v bytě daleko vyšší než těch, které žijí v přirozeném prostředí.

Kniha se mi moc líbila – jak po informativní stránce, tak svým obrazovým zpracováním. Je plná krásných fotografií užitečných předmětů pro chovatele koček, které mohou obohatit kočičí království. A to je cílem publikace – udělat svým zvířecím společnicím jejich život v bytě co nejkrásnější. Příručka vyšla v nakladatelství CPress v Brně v roce 2012.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠťastná kočka v bytě

Dr.Laetitia Barlerin

CPress, 2012

Napsat komentář