Povídání s moderátorskou hvězdou

eben
Na plovárně je jeden z nejlepších pořadů svého druhu. Marek Eben je velice inteligentní a zvídaví moderátor, který svého hosta vždy perfektně představí a přiblíží svým divákům. Na jeho motivy vznikla kniha, již zpracoval Jiří Janoušek.

Jiří Janoušek je bývalým novinářem a publicistou. Dlouhou dobu působil v Mladém světě jako kulturní redaktor. Na kontě má několik knih, jež jsou plné rozhovorů, postavených na základě práce v již zmíněném časopise. Kromě literatury se věnoval také filmu. Jedná se o dokumentární snímky. Nejznámějším je ten, který se věnuje Karlu Gottovi. V současné době je manažerem reklamních agentur, jejíž asociaci vede.

Jeho nejnovější dílo se jmenuje Na plovárně s Markem Ebenem a vydalo ho nakladatelství Práh v roce 2012. Je už čtvrtým výborem. Autor připravil v letech 2003, 2005 a 2007 výběry rozhorů z Ebenovi talk-show.

Marek Eben je jeden z nejoblíbenějších moderátorů v České republice. Moderoval mnoho prestižních akcí, jako je předávání cen Týtý, soutěž O poklad Anežky České nebo StarDance… když hvězdy tančí. Nejznámějším pořadem je ale zajisté Na plovárně. Účinkovaly zde opravdu velké hvězdy a to z českého i světového nebe. Objevily se zde osobnosti ze všech možných oborů a zájmových oblastí. Byl zde například nejbohatší muž planety Bill Gates, fanoušky milovaný Jaromír Jágr, nesmrtelná herečka Květa Fialová či Judi Dench, představitelka „M“ v Bondovi. 23. září 2012 byl odvysílán již 500. jubilejní díl. Nejsledovanějším pak byl rozhovor z 12. prosince 2002 s Dagmar Havlovou.

V knize nalezneme zpovědi dvaceti čtyř osobností z umění, sportu, vědy a podnikání. Figurují zde zvučná jména jako Pavel Nedvěd, Otakar Motejl či Antonio Banderas.

Každá z dvaceti čtyř osobností je v knize stručně představena a pak plynule následuje rozhovor, jenž je doplněn fotografiemi z již zmíněného pořadu. Na konci díla nalezneme krátké životopisy, které ještě více čtenáři dokreslují představu o životě daného člověka.

Například velkou vzácností je rozhovor s herečkou Ivou Janžurovou, jež se podobným činnostem obloukem vyhýbá. Marek Eben si s ní povídá o jejím profesním, ale i osobním životě. Antonio Banderas zase dokázal, že není jen charismatickou a dobře vypadající loutkou, ale i inteligentním mužem.

Ne všechny osoby, jež v knize nalezneme jsou slavné a pohybují se v médiích. Čtenář se seznámí s lidmi, kteří nejsou sice známí celé České republice, ale ve svém oboru dokázali hodně

Mezi takové patři určitě zakladatelka hospiců Marie Svatošová nebo zvonař Petr Rudolf Manoušek.

Každý čtenář si tak zajisté nalezne to své a vychutná si brilantně vedený rozhovor díky perfektnímu Marku Ebenovi. Děkuji proto autorovi i moderátorovi, kteří se podíleli na tom, aby dílo vyšlo.

Knihu doporučuji všem, kteří mají rádi tento televizní pořad. Připomenou si tak zajímavé rozhovory s charismatickými osobnostmi. A čtenáři, kteří tento pořad nikdy neviděli? Ty možná kniha naláká, aby pořad někdy zhlédli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa plovárně s Markem Ebenem
24 osobností z umění, sportu, vědy a podnikání se zpovídá oblíbenému moderátorovi

Janoušek, Jiří

Práh, 2012

Napsat komentář