Za poznáním přírodních zajímavostí České republiky

Ancient Stone Wall
Pod slovem památka si většina z nás asi představí něco, co vytvořily lidské ruce. Naše republika ale skrývá celou řadu dalších zajímavostí přírodního charakteru, které rozhodně stojí za zhlédnutí…

V edici Průvodce nakladatelství Academia vychází pravidelně tituly, jejichž cílem je přiblížit zájemcům nepřeberné množství kulturních i přírodních památek nejen u nás. Zatím poslední vydanou je publikace Hany Motyčkové, Kamily Šírové Motyčkové, Vladimíra Motyčky a Jiřího Šíra s názvem Geologické zajímavosti České republiky. Jak už název napovídá, čtenářům je dána možnost vychutnat si atmosféru někdy i třeba odlehlých míst. Takových, kde sice nestojí středověké hrady, ale které v sobě skrývají rovněž bohatou historii.

Titul je opět zpracován v sešitovém vydání, což je nepochybně velkou výhodou pro všechny, kteří si jej chtějí vzít s sebou do batohu, aby využili náměty pro výlety  zde uspořádané. I když sice název nenapovídá nic o tom, že by byla kniha určena také výletníkům, pravdou je, že nabízí celou řadu nápadů k návštěvám nejrůznějších lokalit. Aby bylo dosaženo přehlednosti, autoři zajímavosti rozdělili do několika kapitol dle krajů naší vlasti. Pro další, snažší vyhledání konkrétního místa jsou v přehledu uvedeny všechny lokality v abecedním pořadí a s uvedením čísla stránky, kde jej lze nalézt. Každé památce je tu věnována přibližně jedna strana, na které autoři čtenářům sdělují ty nejpodstatnější fakta o daném přírodním jevu, jeho geologické historii i současnosti.

Publikace přináší mnoho podnětného, neboť ukazuje čtenářům, jak široká je nabídka přírodních zajímavostí u nás. Mnoho z nich je veřejnosti zcela neznámých. Vzhledem k tomu, že geologické jevy je v přírodě někdy obtížné vyhledat, jsou u každé lokality uvedeny přístupové cesty, a to jak pro pěší, tak pro auta, s dalšími informacemi nutnými k tomu, aby návštěvník dané místo vyhledal s co možná nejmenšími problémy. Nechybí například i údaje o značení turistické cesty, pokud tam nějaká vede, možnost vlakového či autobusového spojení, souřadnice GPS, otevírací doba, jde-li o památku, která není volně přístupná kdykoliv apod. Dodatkem jsou pak odkazy na internetové stránky, kde lze vyhledat další informace.

Nezbytným doplňkem jsou barevné fotografie, jež přibližují čtenáři jednotlivé lokality. U většiny je jich vloženo hned několik – pro tyto případy tu je přehledná legenda s detailním popisem.

Kniha je skvělým čtením pro všechny, již se chystají poznávat krásy naší vlasti, ale i pro ty, kteří se zajímají o geologické souvislosti. Stejně tak ale ukazuje na to, jak je naše země nádherná, jaké skvosty v sobě skrývá a jak ji člověk, vědomě či nevědomě, ničí zlepšováním všemožné infrastruktury za účelem svého blahobytu. Jenže příroda se nedá tak lehce zrekonstruovat jako rozpadající se betonový most. „Opravy“ jsou někdy zcela vyloučené a památka, která tu přežila někdy i několik stovek let, ochraňovaná našimi předky, vezme za své během pár týdnů či měsíců. Možná je tedy nejvhodnější čas vydat se na výlet…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGeologické zajímavosti České republiky

Motyčková, Hana - Motyčková Šírová, Kamila - Motyčka, Vladimír - Šír, Jiří

Academia, 2012

Napsat komentář