Já věřím

P1150336
Víra je pro náš život velice důležitá, nejde pouze o víru v Boha, ale věřit musíme zejména sami sobě. Je to něco, co nám pomáhá překonat nezdary, neúspěchy, a hlavně nám dává chuť do života.

Tomuto tématu se věnuje kniha Já věřím. Představuje ji nakladatelství Keltner Publishing, které vydává motivační a inspirativní literaturu pro děti a dospělé. Jejím autorem je zakladatel tohoto nakladatelství Tomáš Keltner, spisovatel a konzultant v oblasti osobního rozvoje. Ve svých knihách se snaží odpovědět na řadu duchovních otázek. Tento autor se zabýval neobyčejně zajímavými obory. Vystudoval programátorství, architekturu, pracoval v tajných službách, u Policie ČR, jako osobní ochránce…

V knize vypráví tatínek své dceři Kateřině příběh malého chlapce Petra, který se moc trápí tím, že nemá žádné kamarády. Má na svém těle velké znaménko, za které se moc stydí. Je to velice chytrý a vnímavý kluk. Má velký sen, že postaví vesmírnou loď, se kterou jednou odletí do jiného světa, kde bude určitě šťastný. V tomto plánu ho podporuje také jeho tatínek, nabádá ho k tomu, aby byl trpělivý, a hlavně aby věřil, že to dokáže.

Ukázka z knihy

Asi jsi správně nepochopil, co znamená věřit. Neznamená to něco vidět. Pokud něco vidíš, tak tomu přece nemusíš věřit. Vidíš to a víš, že to tak je. To není věření. Věříš v něco, co ještě nevidíš, ale právě proto tomu věříš, protože to chceš vidět, a pokud tomu budeš skutečně věřit, pak to i uvidíš… (str.17)

A Petr věří. Věří, že vyjde slunce, i když ho nevidí, že se mu splní jeho tajné sny a určitě si najde přátele. Uvědomuje si, že to může chvíli trvat, že musí najít tu správnou cestu, ale věří, že to dokáže. Pustí se do vysněného projektu, začne malovat svou kosmickou loď, kterou pojmenuje Friendship a jenž je pro něho symbolem naděje. Malování se věnuje také ve škole, což zaujme jednoho ze spolužáků Pavla, který ho před tím odmítal a jenž mu chce s lodí pomáhat. Petr je šťastný. Teď už není sám, možná se svou lodí nakonec nikám neodletí, ale získal něco mnohem cennějšího – přátelství. Petr a Pavel mají další velké plány.

Tatínek končí vyprávění. Byl to příběh vymyšlený, nebo pravdivý? Ovlivní jeho vypravění také dceru Kateřinu? Kdo ví…

Ukázka z knihy:

Vše co následovalo, změnilo můj život, způsob vnímání a myšlení… (str.42)

Text doplňují velice pěkné ilustrace, ze kterých sálá klid a krásně korespondují s příběhem. Jejich autorkou je Marie Keltnerová. Jednoduché obrázky, které jsou zahaleny jakoby v mlze, zobrazují hlavního hrdinu příběhu, jeho tajné sny a nechybí ani raketa Friendship.

Kniha má celkem 48 stran, poslední čtyři jsou prázdné. Malý čtenář si na ně může vepsat název také svého osobního projektu a namalovat ho.

Jednoduchý příběh se mi velice líbil, myslím, že je opravdu motivační a inspirativní, přesně v duchu nakladatelství. Chvílemi dojemný, ale hlavně povzbudivý. Mám pouze drobnou připomínku k ději. Tatínek chce svým vyprávěním dcerku evidentně povzbudit, ale o tom, co Kateřinu trápí, není v knize žádná zmínka.

Myslím, že i když jde o knihu určenou dětem, její četba nebo pouhé prohlížení obrázků příjemně naladí nejednoho dospělého čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá věřím

Keltner, Tomáš

Keltner Publishing, 2012

Napsat komentář