Pozor – na obzoru jsou piráti!

1389971_59002934
Možná si řeknete – už zase? Copak nestačí ta vlna filmových trháků, která zaplavuje v pravidelných intervalech kina? Ne, nestačí!

Zapomeňte na Jacka Sparrowa. Teď je tady Pirátský kapitán a posádka jeho bukanýry, která touží po dobrodružství. Už je nudí poflakovat se na pláži a pít litry rumu. Chtějí zlato, aby ukojili své pirátské choutky. I když na výpravě narazí na loď, brzy zjistí, že tady drahé kamení nenajdou. Na její palubě se veze Charles Darwin, kterého víc než zlato zajímají vědecké pokusy. Pirátský kapitán ale využije každé příležitosti, aby se zviditelnil a něco na tom i vydělal, a tak se vydává s Darwinem i svou posádkou do Londýna, kde zrovna vládne královna Viktorie, která piráty přímo ze srdce nenávidí. Královna je ale to poslední, co by jim mělo stát v cestě. Londýn je totiž plný překvapení…

Gideon Defoe, britský spisovatel a scénárista, který vystudoval archeologii a antropologii, je autorem série knih o ztřeštěné posádce bláznivého kapitána, jejíž dvě z nich se staly předlohou úspěšného animovaného filmu z produkce studia Aardman. V nakladatelství Jota vyšla v říjnu tohoto roku první z nich s názvem Piráti! Dobrodružství s vědátory. Defoe tvrdí, že se nikdy spisovatelem stát nechtěl a knížku napsal jen proto, aby okouzlil dívku, do které se zamiloval. I když mu jeho snaha o navázání bližšího vztahu nevyšla, podařilo se mu stvořit originální titul, který nestaví na typických pirátských příbězích. V této knize nejde vůbec o nic vážného. Čtenář není nucen sledovat složité psychologické postavy, zamýšlet se nad podtexty, nečekají ho ani oslnivé námořní bitvy. Jediné, na co se může těšit, je spousta legrace, gagů a komických situací. Stejně jako tomu bylo v případě celovečerního filmu…

Titul má necelých sto devadesát stran, a pokud vezmu v potaz větší písmo a malý formát knihy, pak je jasné, že autor neměl moc prostoru k tomu, aby se detailním způsobem věnoval postavám, prostředí apod. Je to pravda. Sice vynechává několikastránkové popisy, ale čtenáři tyto informace rozhodně chybět nebudou. Defoovi totiž stačí jen pár vět k tomu, abyste si dokázali vše představit v naprosto živých barvách, a to včetně atmosféry, která doprovází ztřeštěné kousky pirátů. Tento mini román je napěchován humorem od shora až dolů. Nikde nenajdete žádné hluché místo, které by nudilo. Autor si dokonale pohrává se slovy. Jeho hříčky jsou naprosto dokonalé, neomezující se na čas ani prostor, takže čekat můžete v podstatě cokoliv. Vlastně vůbec nevadí, že piráti patří do dávné minulosti. Proč by nemohli jíst sendviče, vanilkovou zmrzlinu nebo se dívat na seriál Miami Vice?

Kniha je primárně určena dospělým, ale pobaví rozhodně i větší děti. To považuji za velké plus, protože napsat knihu, která by „seděla“ téměř celé rodině není vůbec jednoduché. To se například o filmech až tak říci nedá. Třeba právě u snímku Piráti! mi bylo po zhlédnutí jasné, že se bude líbit dospělým i malým dětem (o čemž mě přesvědčil také můj pětiletý syn). Triky a efekty udělají své. Ale literární vyjádření už vyžaduje něco jiného než jen dobrého režiséra či tvůrce efektů. A Gideon Defoe patří k těm, kterým se to povedlo. A už proto se těším  na další pirátské dobrodružství, které by mělo v nakladatelství Jota vyjít v knižním zpracování zkraje příštího roku. Pirátský kapitán zamíří mezi velryby!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePiráti! Dobrodružství s vědátory

Dafoe, Gideon

Jota, 2012

Napsat komentář