Vítejte na železnici!

vlaky_Cpress
Kouzlo parních vlaků, klapot kolejí a písničky voňavých dálek v sobě skrývají krásu i tajemství, které láká malé i velké poznávat svět supících lokomotiv, řítících se do dálky…

Naše republika je velice bohatá na historii kolejové dopravy. Dokonce se můžeme pochlubit nejhustší železniční sítí. A i když dnes na kolejích potkáme ve většině rychlé expresy, stále je tu celá řada malých nádraží, zarostlých tratí a historických souprav. A bohudík existuje také hodně nadšenců, kteří se s vervou pustili do obnovy zašlé slávy.

Milan Plch, který je spoluautorem publikací Kam za technickými památkami: Čechy a Kam za technickými památkami: Praha a střední Čechy, připravil pro všechny, kteří se zajímají o svět železnice, titul Kam za vlaky a vláčky, který vydalo v nedávné době nakladatelství CPress. A pokud patříte mezi ty, kteří rádi cestují, pak vám tato kniha nabídne i celou řadu senzačních tipů na výlety po celé naší vlasti.

Rozdělení…

Celkem deset kapitol vám přiblíží ty nejzajímavější místa, kde se odehrávala železniční historie. Nabídka je skutečně široká, a tak se autor snažil shrnout ty nejzajímavější možnosti. Budete se moci projet parními, elektrickými i motorovými lokomotivami, poznat zajímavosti na zrušených tratích nebo navštívit muzea – malá i velká, kde vám bude historie tohoto oboru dokonale přiblížena. A pokud mluvíme o nadšencích, je třeba upozornit, že je také řada lidí, kteří si na své vlastní zahradě založili jakési malé muzeum věnované železniční dopravě. A určitě nejsou tato místa o nic méně zajímavá než velké budovy napěchované starými vagóny.

Aby se čtenář v publikaci dobře zorientoval, je rozdělena podle krajů. Kde naleznete ten, jenž hledáte, zjistíte snadno hned na začátku, kde je uveden obsah s čísly stránek. Kromě toho jsou stránky věnující se danému kraji také odlišeny barevně, čímž vzniká velmi zajímavý, pestrý efekt, který vytváří z celé knihy skvěle designově zpracovanou knihu.

Mimo to vás autor zavede i do blízkého zahraničí. Navštívíte železnice na Slovensku, Polsku či Rakousku, které nejsou nijak vzdálené od našich hranic a nabízejí svým návštěvníkům celou řadu pozoruhodností.

Zpracování…

Míst, která stojí za návštěvu je, jak se sami přesvědčíte, hodně. Autor vám nabídne i tratě mrtvé, zrušené, stejně jako se seznámíte s na první pohled obyčejnými výhybkami, které vedou své lokomotivy do cíle určení. Jenže každé místo, každá součást železnice, má svou historii. Poznat ji je jednou z úžasných věcí pro všechny milovníky cestování.

Autor přibližuje výletní cíle ve zkratce, nenajdete zde žádné objemné encyklopedické vyprávění. Stejně tak se ale nejedná o žádná holá, suchá fakta. Do pár řádek se Milanu Plchovi podařilo vdechnout tu krásnou atmosféru míst, která volají dálkami a sluncem rozehřátými kolejemi. Každý cíl je stejně jako v předchozích publikacích, jež jsem jmenovala v úvodu, doplněn legendou týkající se umístění lokality v mapách Klubu českých turistů, což umožňuje její snadnější vyhledávání.

Pokud není celá vaše rodina příznivcem železnice a hledáte kompromis, pak i na vás autor myslel. Text je doplněn odkazy na další zajímavosti, které se železnice přímo netýkají, ale nacházejí se v okolí dané lokality. Turistického vyžití je všude dost a každý si tak najde to své.

Nesmím opomenout nádherné fotografie, které doprovázejí každé místo v knize zmiňované. A protože je jich obrovské množství, na sto padesáti stranách navštívíte a s pomocí obrázků i zhlédnete ty nejbáječnější cíle, které svět kolejové dopravy nabízí.

Samozřejmě nechybí ani mapa a rejstřík. Lokalita se vyhledává jednoduchým způsobem, který je popsán v legendě, kde čtenář najde i odkaz na stránku v knize. Pravdou je, že mapa je hodně jednoduchá, spíše slouží k obecnému přiblížení místa v kraji. Pak je nutné pomoci si podrobnější mapou, kde je ale možno, a dokonce bych doporučila, využít zmiňované mapy Klubu českých turistů, které se vyznačují detailním zpracováním a důvěryhodností.

Kam za vlaky a vláčky je druhé, rozšířené vydání tohoto titulu a musím říci, že by ho ve své knihovně měl mít zařazený každý, kdo hledá další kout naší vlasti, který by chtěl při svém výletu blíže poznat. Kromě toho jej ocení také ten, jenž cestuje třeba jen prstem po mapě. Bude držet v ruce sbírku zajímavých míst spjatých s železniční dopravou, navíc s internetovými odkazy na některá z nich.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKam za vlaky a vláčky

Plch, Milan

CPress, 2012

Napsat komentář